Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Системата ни убива" ще участва като партия на изборите

Досегашното движение обаче се разграничи от "Изправи се. БГ"

24 Февр. 2023
Илияна Кирилова
Момент от протестите на активисти на "Системата ни убива" пред парламента.

Движение "Системата ни убива" ще създаде собствена партия и ще участва на парламентарните избори на 2 април, съобщи БНР. Листите и програмата ще бъдат представени през следващата седмица.

Движението ще се яви в партньорство с партия-мандатоносител "Български съюз за директна демокрация", тъй като имат общи виждания, а и процедурата по получаване на регистрация отнема време.

В основата на новата партия ще са майките на деца с увреждания и участници в антиправителствените протести през последните години. Председател на новия политически проект ще бъде адвокат Росен Рашков.

"Взехме решение, че пътят напред продължава през създаването на нов политически субект, който ще защитава правата на най-увредените, на най-ниско сложените в обществото", коментира Рашков.

На предишните избори активисти от "Системата ни убива" (тогава още движение) участваха като гражданска листа на партия "Изправи се. БГ" на Мая Манолова. Сега обаче тя вече е част от обединението "Левицата!" и именно по тази причина "Системата ни убива" се отказва от това партньорство.

"Сега ситуацията е по-различна, тъй като "Изправи се. БГ" е част от една широка коалиция, която е поставена на друга основа, и с част от партньорите, които са избрали от "Изправи се.БГ" да бъдат, ние считаме, че имаме дълбоки различия", обясни Рашков.

Още по темата