facebook
twitter

България

Схемата за компенсиране на работници 60:40 ще се прилага от утре

IT секторът подарява 15 000 часа труд по системите в здравеопазването
2 222

Брифинг на министрите Деница Сачева и Владислав Горанов във връзка с Постановлението на МС за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места

Posted by Boyko Borissov on Monday, March 30, 2020

Схемата за компенсация на работниците 60:40 започва да се прилага от утре. На извънредно заседание днес Министерският съвет одобри оконателно реда за прилагане на механизма за подпомагане. "Постановлението ще бъде изпратено веднага в Европейската комисия. Очакваме одобрение от там до 24 часа", съобщи в края на заседанието премиерът Бойко Борисов. Очаква се късно днес да бъде проведен още едно извънредно заседание на кабинета, на което ще бъде гласувана актуализация на бюджета с цел осигуряване на средства за прилагане на схемата и отчитане на останалите очаквани промени в приходи и разходи. 

 

 

Posted by Boyko Borissov on Monday, March 30, 2020

 

 

"Обхватът на схемата 60:40 е разширена. На първо място постановлението включва списък със сектори, които са непосредствено засегнати от заповедта на здравния министър. Това са търговия на дребно в моловете, хотелиерство, рестораньорство, туристическа дейност, предучилищно образование, артистична и творческа дейност, пътнически транспорт, спортни дейности. След интензивни разговори с Банско бяха включени и други дейности. Схемата е отворена и за фирмите с отчетен спад от 20% в приходите. За база ще се използва месец март 2020 спрямо март 2019. За компаниите, създадени след март 2019 г. има отделен ред за доказване на оборотите. Трудовите отношения на служителите трябва да бъдат сключени преди обявяването на извънредното положение", обяви социалният министър Деница Сачева.

От постановлението има изключени сектори - земеделие, селско и рибно стопанство, за които ще се прилага друга схема. Изключени са и финансови и застрахователни дейности, дейности на домакинствата, хуманно здравеопазване, държавно управление, както и сектор образование, извън частните детски градини. За сектор здравеопазване има друг ред на оказване на подкрепа, уточни Сачева. Мярката няма да се прилага и за дейности на екстериториални организации и служби.

Засега схемата ще се прилага 3 месеца. Ако работодател не изплати своя принос от 40% по схемата, ще трябва да върне своите 60%. Схемата е 60:40 от осигурителния доход, има спорове по този дял, защото работодатели настояват схемата да е върху цялата цена на труда, но считаме това за неудачно. Това е абсолютно същата схема, която се прилага в Германия. Разликата е, че ние даваме помощта на работодателя, а в Германия се дава на работника, коментира още Сачева.

Няма да има ограничения за броя на служителите, за които може да се кандидатства. Ще може да се подават допълнително работници извън първоначално заявеното. Няма прогноза за броя на работниците, които ще бъдат обхванати. Само секторите, които са включени в приложението със спрян от държавата бизнес, обхващат 289 000 души. За тях ще са необходими 135 млн. лв. месечно, обясни социалният министър. 

"Що се отнася до държавните служители, в момента, в който коментираме мярка за поддържане на заетост, едва ли отговорът ще бъде започваме да съкращаваме държавни служители. В момента тече усилена работа за първоначалните мерки по актуализацията на държавния бюджет. На този етап единственото, върху което разсъждаваме, е за евентуално ограничаване на допълнителното материално стимулиране. В същото време има служители, които са на първа линия и при тях не само не може да мислим за премахване на ДМС, а точно обратното", коментира финансовият министър Владислав Горанов. За някои отделни администрации може да се мисли частично решение за допълнителното материално стимулиране. 

Горанов не пожела да влезе в детайли за очакваната актуализация на бюджета, която ще бъде гласувана днес и внесена в парламента още утре. "По фонд "Безработица" има гласувани 490 млн. лв. по памет (планираните разходи на фонда са 438.3 млн. лв. - б.р.). Нашите намерения са да добавим допълнителен трансфер от 1 млрд. лв. за мярката за компенсация на заетостта", каза само Горанов. 

 

БЕЗРАБОТИЦА

Ръстът на отчетената безработица се забавя, стана ясно от данните на социалното министерство за регистрираните в бюрата по труда. Новорегистрираните безработни от 16 март насам са 9909 души, съобщи социалният министър. В първата седмица от извънредното положение работата си загубиха 6894 души. Към 27 март безработните у нас са 213 700 души.

РЕД 

Заявленията за изплащане на средствата по схемата 60:40 ще се подават в дирекция „Бюро по труда“ по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите. Комисия, определена със заповед на директора на дирекция „Бюро по труда”, ще разглежда представените документи и в срок до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят отговаря на критериите за получаване на компенсациите. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния осигурителен институт, който ще изплаща средствата. Изискванията за фирмите са олекотени максимално, проверките дали декларираните от тях данни отговарят на реалното ще се правят в последствие, коментира министър Сачева. 

ЖЕСТ В ОБРАТНАТА ПОСОКА

IT секторът ще подари безвъзмезден труд за подобряване на системите на държавата, съобщиха още след днешното заседание на кабинета от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. "Това, което говорим последната една седмица с част от министрите в кабинета, е инициатива, която стартираме, а именно да подарим безвъзмедно поне 15 000 часа на специалисти от фирмите, които са представени в нашата асоциация - технологични фирми и фирми, които правят бизнес услуги, с цел тези часове да бъдат използвани за подобряване на системи, особено тази в здравеопазването. Така че България да излезе с едни от най-добрите системи в ЕС след тази криза", обяви Илия Кръстев, председател на асоциацията. 

"Приемаме протегнатата ръка с благодарност. Считаме, че най-спешното е да изградим националната здравно-информационна система с електронно здравно досие и електронна рецепта. Министерство на здравеопазването близо година безуспешно прави опит да възложи тази поръчка. Това ще има ефект върху най-засегнатата система в кризата", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. 

"Надали има българин, който да не иска електронна здравна карта, електронна рецепта. Затова толкова драго ми стана - че тези млада хора мислят за работниците си, които са с високо образование. Те предлагат вместо да искат от държавата и да си седят вкъщи, предлагат да ни направят всичките тези неща. Да свършат една много полезна за народа работа. Други подобни компании дадоха продукт, който тестваме и който ще помогне за спазването на карантината и контролирането на болните. Надявам се до сряда да сме готови. Едно голямо благодаря от нас", коментира премиерът Борисов. Електронното здравеопазване обаче ще се изгражда месеци - очакването на здравния министър Кирил Ананиев е то да е готово към края на годината, за да се ползва с новата бюджетна процедура от 2021 г.

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Най-рано наесен туроператори ще връщат пари за провалени почивки

30.05.2020

МИЛА КИСЬОВА

649 2
Кметове искат компенсации от държавата за намалели приходи

27.05.2020

МИЛА КИСЬОВА

591
4 компании получиха по над 1 млн. лв. от схемата 60/40

26.05.2020

ЯНА НИКОЛОВА

4885

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Палячовци!

 

Помня как проектът електронно правителство започна преди повече от 20 години и още са влачи, куцукайки тъжно. Същата навярно е участта на "протонното" здравеопазване и други подобнни начинания  - всичките потънали до глезените в редки лайна, изсрани от подкупни чиновници и самозвани ИТ фирми.  


Погледнете сегашните ИТ "благодетели" - Кръстев, Цеков и т.н. Дори от карантинно разстояние си личи, че това са едни тривиални и скучни шмекери и шарлатани.

Billy-Joe Winchester

Циркаджии! Циркаджииииииии!

Калпазанче

Разликата с Германия е че сумите НЯМАТ данъци, според данни от Шпигел.

loom

Браво.

2  екипa от 5 човека всеки е 80 човекочаса на ден или близо година работа само по това.

 

АдМин

Кво стана с непоисканата помощ? Убава ли е, лошава ли е, или пък има задна мисла?

Banshee
снимка на Banshee

:) 👍 И аз това си помислих. Все пак, хубавият жест си е хубав жест, особено като е рядкост някъде.

За подарените 15 000 часа труд по системите в здравеопазването от IT сектора, не за добрите намерения на властта.

Luckbox

"Толкова драго ми става, че има истински патриоти, загрижени за държавата. Млади момчета и момичета", коментира премиерът Борисов. 

Простак, сега се сети за младите момчета и момичета. Защо не се сети да осигуриш равни условия за читавите IT фирми при обществени поръчки, а даде поръчките на мутренски ''IT фирми"", резултатът от работата на които е несъществуващо електронно правителство + милиарди глътнати? 

Идиот. 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

За Германия не знам, но токущо говорих с хора в Австрия.И въпреки,че там е 80:20, пак има уволнени.А нашите с 60:40 искат с трици маймуни да ловят.Малцина ще се ''вържат'' на тая уйдурма.Бюрата по труда са на ход.Само до месец Маргиналния ще се изприщи, като разбере какво е сътворил.

geo_19

Бюрата по труда са на ход. Само до месец Маргиналния ще се изприщи, като разбере какво е сътворил.

----

Ами подготвил се е... Този милиард корекция на бюджета ще иде основно по сметките на Бюрото по труда

Ph Fire

хаха

geo_19

Считаме, че най-спешното е да изградим националната здравно-информационна система с електронно здравно досие и електронна рецепта. Министерство на здравеопазването близо година безуспешно прави опит да възложи тази поръчка. 

------

И мераклии за усвояване на парите ли е нямало?

geo_19

Поразрових в архивите:

 

Поредният краен срок за изграждането на електронно здравеопазване, даден в последните 15 години, очаквано няма да бъде спазен. Министерството на здравеопазване дава още една година отсрочка за завършването на проекта за национална здравна информационна система (НЗИС) и крайният срок вече е декември 2020, съобщиха за Mediapool от ведомството.

Удължаването на срока е съгласувано с Управляващия орган на оперативна програма "Добро управление", с оглед на което към настоящия момент няма риск да бъде изгубено финансирането по проекта увериха от МЗ. В този срок трябва да бъдат приключени всички дейности по проекта.

Той е на обща стойност 12 млн. лева и с него трябва да бъдат положени основите на електронното здравеопазване, да бъдат свързани вече разработени и функциониращи електронни системи на различните здравни институции, да бъде надградено електронното медицинско досие на пациентите, да бъдат пуснати десетки електронни регистри и услуги, да имаме най-накрая електронни рецепти и направления, за които от години се обещава да заработят всеки момент.

Повече от година обществените поръчки на МЗ за част от дейностите по проекта бяха в спиралата на постоянни обжалвания, като по две от тях вече са избрани изпълнители, а по третата споровете продължават. Очаквано лъвският пай си поделят консорциуми с участието на три големи фирми, които печелят всички търгове на МЗ в областта на информационните и комуникационните технологии и са работили по някои от решенията, станали емблема на провалите в е-здравеопазването. Поръчките печелят обичайните заподозрени

 

https://www.mediapool.bg/elektronnoto-zdraveopazva...

тодор георгиев1...

Дано и тая система да не е като магистралите ни.

 

Ph Fire

Така ще я направят че ще я ремонтират следващите 100 години. Като с всичко

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

" Като е така, айде и от мен една волска каруца барабар с воловете"

ppipi7766

Докарахме я до бригадирско движение.

От друга страна тия момци май ще намалят БВП на ВлаТко с няколко десетки милиона и накрая ще вземат да разбият готовата софра от последните 20 години.👍

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Приемаме протегнатата ръка с благодарност. Считаме, че най-спешното е да изградим националната здравно-информационна система с електронно здравно досие и електронна рецепта. Министерство на здравеопазването близо година безуспешно прави опит да възложи тази поръчка. Това ще има ефект върху най-засегнатата система в кризата", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. 

Циркаджии и мизерници. Вече 15 години се борят да не допуснат електронно досие и рецепта, та сега ли ще го правят. Ако наистина искаха, да бяха купили някоя готова програма, която работи в ЕС и с малко побългаряване и нагаждане щеше да стане отдавна. 

Звън®
снимка на Звън®

1-ви ноември 2020. Въведени бяха в експлоатация няколко нови модула на протонното здравеопазване. Те са разработени с доброволен туд на софтуерни проли от Асоциацията за машинации, бизнес шмекерии и анално обладаване. Честта първи да използва електронна рецепта бе дадена на премира Борисов. В репортаж, разпространен от сайта на МС, се вижда как той стартира мобилното приложение "Платинен ненаситник" и се свърза с елекронния си личен лекар. Той на свой ред комуникира по криптирана връзка с  домашния андроиден клиничен робот-лаборант. На видеото се вижда как роботът доближава до премиера и му прави бързи клинични изследвания: измерва  ректалната температура, пулс, кръвно налягане, сатурация, трендове, склонност към нощно напикаване и т.н. Докато резултатите от бързия тест се обработват, роботът извършва оздравителна клизма на пациента. След десетина минути прегледът на Борисов приключва. Резултатите показват, че той е клинично здрав и годен за военна служба. Електронното GP автоматично изпраща към мобилното устройство на пациента диагностицираната клинична картина и откритите етиологичните находки. Пациентът може да ги види на екрана на телофона си. Чрез него той приема и първата изписана му електронна таблетка, която в 80 % от наблюдавани случаи е Вермокс против електронни глисти. На лотариен принцип той може да спечели и безплатна електронна рецепта за електронен аспирин. Системата генерира електронна транзакция, чрез която се заплаща прегледът. В случая той струваше на Борисов 84 лева. 70 от тях бяха за изплащане и поддръжка на домашния андроиден клиничен робот, както и за осребряване на безплатния труд на софтуерните проли от  Асоциацията за машинации, бизнес шмекерии и анално обладаване.

anarhia

  Разликата е, че ние даваме помощта на работодателя, а в Германия се дава на работника, коментира още Сачева.

 

 На печелившите - честито!

 На Вас, да са ви честити новите гербмилионери.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
А това за глобите от 5000 лева важи ли ? Значи безлихвен заем от 1500 лева дават, а глобата е 5000 лева???? Абсолютно неадекватно финансово поведение на изпълнителната власт
baykata

Схемата е отворена и за фирмите с отчетен спад от 20% в приходите. За база ще се използва месец март 2020 спрямо март 2019

Колко ли фирми със спад в продажбите под 20% ще има в края на март....

ppipi7766

Много.

20% от 23 работни дни са 5 дена паника - ще работите, няма да работите, камионите ще спират, ще вървят, с пропуски, с декларации, свободно, затваряме..., отваряме... 

.

Това за 1 работна седмица, а вече минаха 3.

 

Поправка 22 дена. 03.03 2020 беше почивен.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×