Quantcast
Шефът на "Чистота Искър" е сменен, но договорът с Гайтански остава | СЕГА
facebook
twitter

България

Шефът на "Чистота Искър" е сменен, но договорът с Гайтански остава

Общината опита да излезе суха от скандала с връщането на бизнесмена в софийския боклук
760
 Снимка: Архив
"Чистота Искър" от години ползва схемата с подизпълнителите. Когато боклукът се балираше, бившият шеф на дружеството Павел Граматиков беше прехвърлил извозването му на своя фирма.

С почти седмица закъснение Столичната община се опита да излезе суха от скандала с връщането на Румен Гайтански–Вълка в бизнеса със софийския боклук. От общината обявиха, че изпълнителният директор на общинско дружество „Чистота Искър" Юлиян Методиев е бил уволнен още през зимата заради сключен договор за наем на техника с фирмата на Гайтански „Грийн партнърс“ АД. В съобщението липсваше информация остава ли в сила договорът с Гайтански, но от лаконичен отговор на въпроси на "Сега" се подразбира, че шефовете в чистотата може да се сменят, но договорните отношения на общинското дружество с бизнесмена - не.

На въпрос продължава ли и в момента "Чистота Искър" да има договор с „Грийн партнърс", отговорът на общината гласи: „По заповед на кмета на Столичната община звеното „Вътрешен контрол“ извършва проверка на дейността на общинското дружество „Чистота Искър“. По предварителни данни от проверката дружеството е сключило договор за наем на специализирана техника за почистване с „Грийн партнърс“ АД". Методиев е уволнен още през февруари, като решението е взето в хода на проверката за дейността на фирмата. Тя показала, че има съществени пропуски в управлението, допълват от „Московска" 33.  Резултатите от проверката ще бъдат предадени на компетентните институции, съобщават още служителите.

За връщането на Гайтански в столичната чистота се разбра миналата седмица от отчетите на общинските фирми за 2018 г. Общинският съветник от БСП Милка Христова съобщи, че през 2018 г. „Чистота Искър" АД е дало 97 на сто от субсидията си от общината на „Грийн партнърс" за наем на техника за почистване. Тя е на стойност над 12 млн. лв. за м.г. „Под формата на наемане на техника парите, които столичани предоставят на общинското дружество, изтичат към частна структура в нарушение на Закона за обществените поръчки. На практика то играе ролята на трансмисия, чрез която се преливат публични средства в частни ръце", коментира Христова. Принципал на „Чистота Искър" е общинският съвет на София, а шефовете на дружеството се назначават с негово решение. Фирмата отговаря за почистването на „Красно село", „Красна поляна“ и „Люлин" - дейност, която получи без конкурс. С други думи, Гайтански дори не се е явявал на обичайните процедури по Закона за обществените поръчки, за да се върне в общината.

Все още няма коментари

Още

Сараите им очи вадят, но са невидими за прокуратурата

22.02.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

4658 21
Скандална общинска фирма ще взима още поръчки без конкурс
Митниците ще похарчат близо 6 млн. лв. за чистене на ГКПП

30.12.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1192 4

Влез или се регистрирай за да коментираш