Медия без
политическа реклама

Шефът на "Чистота Искър" е сменен, но договорът с Гайтански остава

Общината опита да излезе суха от скандала с връщането на бизнесмена в софийския боклук

"Чистота Искър" от години ползва схемата с подизпълнителите. Когато боклукът се балираше, бившият шеф на дружеството Павел Граматиков беше прехвърлил извозването му на своя фирма.
Снимка: Архив
"Чистота Искър" от години ползва схемата с подизпълнителите. Когато боклукът се балираше, бившият шеф на дружеството Павел Граматиков беше прехвърлил извозването му на своя фирма.

С почти седмица закъснение Столичната община се опита да излезе суха от скандала с връщането на Румен Гайтански–Вълка в бизнеса със софийския боклук. От общината обявиха, че изпълнителният директор на общинско дружество „Чистота Искър" Юлиян Методиев е бил уволнен още през зимата заради сключен договор за наем на техника с фирмата на Гайтански „Грийн партнърс“ АД. В съобщението липсваше информация остава ли в сила договорът с Гайтански, но от лаконичен отговор на въпроси на "Сега" се подразбира, че шефовете в чистотата може да се сменят, но договорните отношения на общинското дружество с бизнесмена - не.

На въпрос продължава ли и в момента "Чистота Искър" да има договор с „Грийн партнърс", отговорът на общината гласи: „По заповед на кмета на Столичната община звеното „Вътрешен контрол“ извършва проверка на дейността на общинското дружество „Чистота Искър“. По предварителни данни от проверката дружеството е сключило договор за наем на специализирана техника за почистване с „Грийн партнърс“ АД". Методиев е уволнен още през февруари, като решението е взето в хода на проверката за дейността на фирмата. Тя показала, че има съществени пропуски в управлението, допълват от „Московска" 33.  Резултатите от проверката ще бъдат предадени на компетентните институции, съобщават още служителите.

За връщането на Гайтански в столичната чистота се разбра миналата седмица от отчетите на общинските фирми за 2018 г. Общинският съветник от БСП Милка Христова съобщи, че през 2018 г. „Чистота Искър" АД е дало 97 на сто от субсидията си от общината на „Грийн партнърс" за наем на техника за почистване. Тя е на стойност над 12 млн. лв. за м.г. „Под формата на наемане на техника парите, които столичани предоставят на общинското дружество, изтичат към частна структура в нарушение на Закона за обществените поръчки. На практика то играе ролята на трансмисия, чрез която се преливат публични средства в частни ръце", коментира Христова. Принципал на „Чистота Искър" е общинският съвет на София, а шефовете на дружеството се назначават с негово решение. Фирмата отговаря за почистването на „Красно село", „Красна поляна“ и „Люлин" - дейност, която получи без конкурс. С други думи, Гайтански дори не се е явявал на обичайните процедури по Закона за обществените поръчки, за да се върне в общината.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата