facebook
twitter

България

Прокуратурата закачи Елена Йончева за неизвестна престъпна група

Според логиката на държавното обвинение всеки, имал отношения с КТБ преди събарянето й, е нарушил закона
1781
Илияна Кирилова
Групата на БСП застана зад Йончева и обвини прокуратурата в политически игри.

Депутатът от БСП и фаворит за водач на червената евролиста Елена Йончева е на свобода срещу 20 000 лв. гаранция, стана ясно от пространно съобщение на прокуратурата. Държавното обвинение рядко благоволява да даде такива подробности на обществото, освен ако не става дума за специален случай. 

В съобщението се твърди, че журналистката е изпрала 330 000 евро в съучастие с Б.М. по решение на организирана престъпна група. Другият гражданин е обвинен като помагач на Йончева. Кои са в престъпната група - не се разбира. От твърденията на прокуратурата излиза, че години по-рано Йончева е трябвало да предвиди фалита и разграбването на КТБ и наличието на въпросната тайна престъпна група.

Обвинението твърди, че през 2012 г. с фирмата си "Авторска телевизия" ЕООД Йончева направила общо дружество с офшорка от Вирджинските острови "Далии Трейдинг Лимитид", която фактически била контролирана от Цветан Василев. Йончева била управител и само тя можела да се разпорежда със сметките на новото дружество - "Офроуд" ООД. Офшорката се задължила освен 5000 лв. в капитала на ООД-то да внесе и 310 000 лв. в резервния му фонд, както и да направи допълнителна вноска от 250 000 евро в срок от 1 г. при годишна лихва 5%. На 13 и 22 юни офшорката пратила по две сметки на "Офроуд" в КТБ 333 000 евро. Това са средства, собственост на КТБ, които са присвоени от три длъжностни лица от банката, на които предстои повдигане на обвинение, твърдят от спецпрокуратурата. Било установено, че тези пари са били преведени от КТБ в полза на 5 контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и "Далии Трейдинг Лимитид". До 6 ноември 2014 г. Йончева изтеглила всички преведени пари.

"Йончева е извършвала преводи за купуване на аудио- и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и определената от самата нея собствена заплата като управител на "Офроуд" ООД от 12 720 лв. месечно", пишат от прокуратурата.

Държавното обвинение твърди, че има доказателства, че депутатката е знаела, че парите идват от длъжностно присвояване и са престъпни. Не става ясно кой ги е присвоил. По същото време банкерът Василев беше титулуван като "мистър Икономика", а представители на цялата държавна власт вкарваше публичните и личните си средства в банката му заради високите лихви. 

 

СБЛЪСЪК

"Правителството и Борисов вече използват създадената и контролирана от тях специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как шайката - тази организирана престъпна група, разграбва България", заяви Йончева. БСП обвини ГЕРБ, че ползва прокуратурата за репресии, и нарече случващото се изключително нескопосан опит на ГЕРБ да спечели служебно европейските избори. БСП пита защо за никой друг от политиците, за които се знае, че са свързани и финансирани от КТБ, не излезе нищо в публичното пространство.

"Крадецът вика дръжте крадеца. Нито знам, нито се интересувам от тази партия и тези хора. Те за добро утро, за добър ден и за лека нощ трябва да кажат Бойко Борисов. Всички свои неудачи – с Бойко Борисов. Нито съм имал нещо общо с КТБ, нито с когото и да било", каза премиерът, цитиран от "Фокус". 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и ДПС ще неглижират до последнo цензурата в БНР
Възходът на Борисов започна и ще приключи в София

14.10.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9834 11
ГЕРБ-Копривщица агитира с фланелки с лика на Борисов (галерия)

12.10.2019

2677 16

Коментари

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Може ли прокуратурата да налага мярка "гаранция" и да определя размера й?

 

Бат Бойко? Учителю Параграфе?

Шлифера

 

Ще го съди тя, ще го осъждат, че е СЪДЕБНО ДОКАЗАН ЛЪЖЕЦ...аама де!!!! Ще му проверява тя магистралите неговата гордост..... Ей ти сега правди.....
А иначе да им имаме морала на сигнализаторите ....КУМГЕЙТ, ТОНЮ ШАЙКОФФ, БИКОВИЯ ЛУЗЪР....

маргаритка2

Ми като не смогва Тома Биков???

 

И това се вее по партийните сбирки.. 

 

Помагат хората.

 

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Не ви разбирам, хора.

Биков нали е витизчия, как помага на правораздаването?

И защо го намесвате в коментари под такава статия?

Какво е това Тоню Шайкофф - поредния израелски инвеститор от български произход?

kempes

Цацаров може спокойно да си хвърли дипломата от Юридическия факултет.

Язък му за интелигентността, язък му за шестиците по право, язък му за положителните качества.

Всичко пада в канала когато се изложиш напълно и безвъзвратно в очите на съгражданите си, още повече от висотата на най-високия държавен пост в юридическо отношение.

Над тебе небо, а ти си боклук.

Жалка история.

Доц.Трътлев

Не е така. Над него е Боко.

revenant

Ще я арестуват, вкарат в ареста и  конфискуват имуществото, както се прави в страна на победилия антикомунизъм! Правата и на гражданка от ЕС не са нарушени, тъй като Йончева ако се оправдае пред съда за действията си, след това може да заведе гражданско дело срещу конфискацията, което ако спечели, ще и върнат парите и апартамента.

Интересно дали ще се наложи държавата да даде детето на Йончева за осиновяване, докато траят делата, тъй като Йончева няма да е в състояние да го гледа през следващите няколко години, а държавата винаги е заинтересувана от добруването на невръстните си граждани? 

Mrx

Биков нали е витизчия, как помага на правораздаването?

 

То това правораздаване нали си е комедия. Тук юристи не могат да помагат. По подходящи са от ВИТИЗ. нали това искаш да кажеш. 

Mrx

Биков нали е витизчия, как помага на правораздаването?

 

То това правораздаване нали си е комедия. Тук юристи не могат да помагат. По подходящи са от ВИТИЗ. нали това искаш да кажеш. 

EleonoraBG

Цветан Василев и Елена Йончева - борци срещу корупцията, браво! А според Йончева Борисов бил бос на сицилианската мафия, а Герб били самата сицилианска мафия??!

ruslan3

Ами така Е.Какво общо имат Йончева с Василев

Влез или се регистрирай за да коментираш

×