Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата закачи Елена Йончева за неизвестна престъпна група

Според логиката на държавното обвинение всеки, имал отношения с КТБ преди събарянето й, е нарушил закона

Илияна Кирилова
Групата на БСП застана зад Йончева и обвини прокуратурата в политически игри.

Депутатът от БСП и фаворит за водач на червената евролиста Елена Йончева е на свобода срещу 20 000 лв. гаранция, стана ясно от пространно съобщение на прокуратурата. Държавното обвинение рядко благоволява да даде такива подробности на обществото, освен ако не става дума за специален случай. 

В съобщението се твърди, че журналистката е изпрала 330 000 евро в съучастие с Б.М. по решение на организирана престъпна група. Другият гражданин е обвинен като помагач на Йончева. Кои са в престъпната група - не се разбира. От твърденията на прокуратурата излиза, че години по-рано Йончева е трябвало да предвиди фалита и разграбването на КТБ и наличието на въпросната тайна престъпна група.

Обвинението твърди, че през 2012 г. с фирмата си "Авторска телевизия" ЕООД Йончева направила общо дружество с офшорка от Вирджинските острови "Далии Трейдинг Лимитид", която фактически била контролирана от Цветан Василев. Йончева била управител и само тя можела да се разпорежда със сметките на новото дружество - "Офроуд" ООД. Офшорката се задължила освен 5000 лв. в капитала на ООД-то да внесе и 310 000 лв. в резервния му фонд, както и да направи допълнителна вноска от 250 000 евро в срок от 1 г. при годишна лихва 5%. На 13 и 22 юни офшорката пратила по две сметки на "Офроуд" в КТБ 333 000 евро. Това са средства, собственост на КТБ, които са присвоени от три длъжностни лица от банката, на които предстои повдигане на обвинение, твърдят от спецпрокуратурата. Било установено, че тези пари са били преведени от КТБ в полза на 5 контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и "Далии Трейдинг Лимитид". До 6 ноември 2014 г. Йончева изтеглила всички преведени пари.

"Йончева е извършвала преводи за купуване на аудио- и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и определената от самата нея собствена заплата като управител на "Офроуд" ООД от 12 720 лв. месечно", пишат от прокуратурата.

Държавното обвинение твърди, че има доказателства, че депутатката е знаела, че парите идват от длъжностно присвояване и са престъпни. Не става ясно кой ги е присвоил. По същото време банкерът Василев беше титулуван като "мистър Икономика", а представители на цялата държавна власт вкарваше публичните и личните си средства в банката му заради високите лихви. 

 

СБЛЪСЪК

"Правителството и Борисов вече използват създадената и контролирана от тях специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как шайката - тази организирана престъпна група, разграбва България", заяви Йончева. БСП обвини ГЕРБ, че ползва прокуратурата за репресии, и нарече случващото се изключително нескопосан опит на ГЕРБ да спечели служебно европейските избори. БСП пита защо за никой друг от политиците, за които се знае, че са свързани и финансирани от КТБ, не излезе нищо в публичното пространство.

"Крадецът вика дръжте крадеца. Нито знам, нито се интересувам от тази партия и тези хора. Те за добро утро, за добър ден и за лека нощ трябва да кажат Бойко Борисов. Всички свои неудачи – с Бойко Борисов. Нито съм имал нещо общо с КТБ, нито с когото и да било", каза премиерът, цитиран от "Фокус". 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?