Медия без
политическа реклама

Прокуратурата пусна разследване за разрешението на "Алепу"

Досъдебното производство е срещу длъжностното лице, което е издало документа

27 Авг. 2020
е-бургас

Окръжна прокуратура – Бургас e образувала досъдебно производство срещу длъжностното лице, което е издало Разрешение за строеж  на името на „Алепу вилидж“ АД. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата. Именно с него е станало възможно изграждането на постройка на плажа Алепу край Созопол, за която първо се твърдеше, че е само подпора, а после се оказа, че е подпорна стена с бъдещ хотел.

Държавното обвинение е започнало разследване за това, че през месец септември 2018 г., действайки в качеството си на длъжностно лице, същото нарушило служебните си задължения при издаване на Разрешително за строеж №100/10.09.2018 г. на името на „Алепу вилидж“ АД. Посоченото разрешително е издадено за Курортен комплекс „Алепу вилидж“ (етапно строителство) – Първи етап „Укрепване на свлачище“, Втори етап „Курортен комплекс“, находящ се местността Алепу, землище на град Созопол, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици. Така посочените действия осъществяват състав на престъпление по служба.

Окръжна прокуратура – Бургас е разпоредила да бъдат изискани незабавно от Община Созопол заверени копия на издадените по този казус разрешения за строеж. Указано е да бъде изискана  и цялата документация, отразяваща резултатите от извършени проверки на място от РДНСК – Бургас, както и доклад от Началника на дирекцията. Разпоредено е също така да бъдат разпитани всички лица, имащи отношение към предмета на досъдебното производство. Постановено е в хода на разследването да бъдат извършени и други действия, сред които назначаването на Тройна техническа експертиза, Съдебно-оценъчна експертиза и Екологична такава.

Скандалите около строежа гръмнаха в началото на юни. После се намесиха и премиерът, и ДНСК, и Върховна административна прокуратура. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата