Медия без
политическа реклама

Предизборната реклама във Фейсбук е струвала на партиите над 600 хил. евро

ПП-ДБ са похарчили най-много за своите кандидати за кметове - 271 783 евро

21 Ноем. 2023
Обобщената информация за 10те политически субекта, разходвали най-много.
Институт за развитие на публичната среда
Обобщената информация за 10те политически субекта, разходвали най-много.

Институтът за развитие на публичната среда даде информация колко пари са вложени от партиите на кандидатите за кметове за тяхното отразяване в медиите по време на предизборната кампания. Проучването обхваща и разходите, заделени от политическите формации в най-разпространената социална медия у нас – Фейсбук. Този тип реклама има няколко предимства. На първо място тя предоставя много добра възможност за насочване на послания към конкретни групи от избиратели. 

Данните обхващат периода от 09.08. 2023 г. до 06.11.2023 г. Това е периодът, в който протече организацията на изборите и същинската предизборна кампания, в т.ч. и за втория тур по места. Функционалностите на Фейсбук не позволяват по-конкретно прецизиране на датите. В този период е имало общо 532 страници в България, инвестирали суми от 100 и повече евро, за реклама на съдържание, свързано с избори, политика или социални теми.

Институтът за развитие на публичната среда отделч само политическата реклама, като поставч фокус върху организациите и физическите лица, които са извършвали заплащането. Прошерени са тези от тях, които за посочения период са изразходвали повече от 1 000 евро. Обобщената информация е за 10те политически субекта, разходвали най-много.

Общата сума на засечените средства възлиза на 605 801 евро. Най-много за реклама на своите кандидати в социалната медия са отделили от Продължаваме Промяната – Демократична България (ПП-ДБ) – 271 783 евро. Следват представителите на ГЕРБ-СДС с 105 567 евро и партия СБОР, която е похарчила 65 126 евро.

Важно е да се отбелеви, че в случаите, в които реклама е заплащана от името на някоя от партиите от коалицията Продължаваме Промяната – Демократична България, екипът на Института за развитие на публичната среда е обединил сумите. Така например рекламата на страницата на Васил Терзиев, който спечели кметското място в София, е реализирана от името на ''Да, България'', но всички средства са включени към общата сума на коалицията. В тази обща сума е добавена и рекламата на ''Спаси София'' и кандидатите свързани с нея, тъй като тя бе част от местна коалиция заедно с ПП-ДБ в столицата. Идентично екипът ни е обединил сумите на коалицията ГЕРБ-СДС. 

Асен Ангелов от партия СБОР, участвал в изборите за кмет на София, пък е пример как някои кандидати публикуват реклами от свое име, без да уточняват коя политическа формация стои зад тях. Тази практика е използвана и от други кандидати за местната власт в различни точки в страната. 

Следващата графика представя петте Фейсбук страници на политически кандидати и партии, вложили най-много средства за реклама в разглеждания период.  

От данните става ясно, че политическата реклама в социалните мрежи е все по-използвана в предизборните кампании у нас. Някои партии и кандидати отделят значителни средства за реклама във Фейсбук, почти съизмерими с разходите за отразяване в телевизиите с национален обхват. Комуникирането на посланията в социалната мрежа дава по-голям шанс за малките партии и новите кандидати, които нямат достатъчен ресурс за платени материали в традиционните медии. Фейсбук е и лесен и ефективен канал за предаване на посланията към избирателите. 

Установяването на окончателните суми, вложени за политическа реклама в социалната мрежа е все още силно затруднено, въпреки въведените в последните години правила за повишена прозрачност. Сред причините за това е фактът, че редица кандидати финансират от свое име постовете си във Фейсбук без да е възможно да се установи партията/коалицията, която ги е издигнала. Има и случаи на партийни активисти, които не са участвали в местните избори, но спонсорират реклами за кампаниите на кандидати по места. 

Информация за окончателните разходи на участниците в местните избори ще бъдат получена, когато бъдат публикувани отчетите им от кампанията. В тях обаче също няма отделна графа, в която да бъдат отчитани средствата за реклама в социални медии.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

кметски избори