facebook
twitter

България

Правосъдният министър крие и анализа на законодателството

Изследване, направено по европроект за близо 750 хил. лв., се оказа служебна тайна
1584
Илияна Кирилова

В Министерството на правосъдието всичко е тайна. След като министър Данаил Кирилов отказа да предостави част от паметните бележки от срещите на съдебната власт с евроекспертите, секретен се оказа и анализът на процесуалните закони, правен по европроект. Анализът на Гражданския процесуален кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс, финансиран по Оперативна програма "Добро управление", беше представен в средата на май по време на обществено обсъждане. От министерството твърдят, че една от целите на проекта е създаване на постоянен механизъм за оценка на прилагането на кодексите, включително чрез проучване на общественото мнение. Когато обаче "Сега" поиска да получи анализа по реда на закона за достъп до обществена информация, от ведомството на Кирилов го отказаха. Аргументът им е, че тази информация е обществена, но е служебна. Тя била свързана само с "оперативната подготовка на актовете на МП и няма самостоятелно значение". Освен това нямало и надделяващ обществен интерес за предоставянето й. В отказа на министерството се обяснява още, че анализът е само пилотен и е направен след обществена поръчка. Представянето му на пресконференция целяло "да се оповести изпълняваната дейност по проекта и да се стимулират участниците към изказване на мнения, които да допринесат за подобряване и изготвяне на окончателен проект на пилотния анализ". От министерството твърдят, че когато приемат окончателния анализ, ще го качат на сайта си. 

"Това, че е била възложена обществена поръчка, не отменя необходимостта от публичност и прозрачност на министерството в процеса на оценяване на качеството на съществуващото законодателство, дори точно обратното. Отговорът, че след като публичните пари ще бъдат дадени на едного, то няма продуктът му да бъде предоставян за четене от гражданите, създава и впечатление за нежелание да се върши реална работа по оценка на законите, т.е. за вършене на присъщата работа на министерството", коментира пред "Сега" адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

Анализът на кодексите е част от задачите по проекта "Ефективен достъп до правосъдие", по който министерството е бенефициент, а Висшият съдебен съвет му е партньор. Бюджетът на проекта е 748 709 лв.

 

ОТБИВАНЕ НА НОМЕРА

По ОП "Добро управление" съдебният съвет е бенефициент по проект за 410 000 лв., свързан с натоварването на магистратите. На 18 април пленумът на съвета дискутира две от дейностите по проекта.

"Принципен е въпросът - в проектите, които се осъществяват с европейски пари, е редно да участват максимален брой магистрати, защото не знам какви са специалистите, които са в тези фирми изпълнители, обаче в тези анализи липсват експертност и задълбоченост, има една привидност на изпълнението", казва Даниела Марчева от съвета във връзка с анализи по този проект. "За мен в този случай тези анализи въобще не се отличават с никаква експертност и професионализъм, просто са едно, как да кажа, отбиване на номера", допълва Марчева.

Все още няма коментари

Още

Пламен Георгиев смени три поста за 10 дни

15.08.2019

Мартин Георгиев

3229 6
Прокуратурата организира втора вълна в подкрепа за Гешев
Забравете за реформата, ако нивото й е като на министъра

26.07.2019

Доротея Дачкова

5140 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×