facebook
twitter

България

Правителството развърза торбата с пари за манастирите

Може да получим 692 млн. евро от ЕК още до края на годината, обяви вицепремиерът Томислав Дончев
1 033
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

На днешното си заседание Министерският съвет раздаде допълнителни пари за манастирите. Всички отпуснати суми са за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2020 г.

След като премиерът Бойко Борисов вчера бе в Рилската света обител и лично обеща да бъдат отпуснати средства за нея, от днес това е факт.

Одобрени бяха разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1.9 млн. лв. за благоустрояване и подпомагане на Рилския манастир „Свети Иван Рилски“. От тях 600 000 са за ремонти и реставрации, а 1 300 000 лв. - за пречиствателната станция.

А министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова бе изпратена още днес да огледа свлачището по пътя преди Рилския манастир, за което Борисов каза: "40 км път като слънце сме направили и това свлачище дава възможност да ни коментират, което ми е неприятно".

Правителството отпусна допълнително и по 200 000 лева на Бачковския и на Троянския манастир. Дадени бяха също така 300 000 лв. за ремонт на манастира "Света Троица" в местността Кръстова гора и 500 000 лв. за църквата в двора на Духовната семинария в София.

В началото на правителственото заседание пък вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че още до края на 2020 г. е възможно България да разполага със 692 млн. евро от заделените от Европейската комисия средства за справяне с икономическите последици от Covid-19.

"За тази цел с колегите работим активно. Това ще е задачата ни за юни и за юли - да бъдат изработени адекватни механизми за схеми за безвъзмездно финансиране, грантови схеми. Ако това финансиране е налично есента или в най-лошия случай късната есен, ние да можем веднага да го доставим на пазара до всички ползватели - фирми, публични институции, здравеопазване, болнични заведения. Това ще бъде един от акцентите, както и бенифициентите на всякакъв тип социални политики“, допълни Дончев.

А Борисов коментира, че част от финансирането е под условие и все още няма приет бюджет на Европейската комисия.

“Нямаме все още приет бюджет за следващите години, така че играта с цифрите и тълкуванията на цифрите е много изгодна за политическата класа. Ние може да стигнем, че до 30 милиарда ще докараме повече в държавата, но те имат толкова много условности и толкова много тепърва ще се работи върху тези условности, и за кофинансиране, разбира се, така че сега само го слагаме на вашето внимание“, каза той.

 

ПРОТЕСТ

Под прозорците на Министерсикя съвет пък имаше протест, организиран от представители на три родителски "Фейсбук"-групи. Тяхното настояване е да се отмени задължителният характер на ваксините и те да се поставят по избор, съобщи БНР.

Людмила Дукова от Български родителски централен комитет, твърди, че държавата и лекарите прикриват броя на жертвите от ваксините, тя самата не определя протеста като антиваксърски. „Антиваксър за мен би могъл да бъде човек, който говори директно с Бога. Аз такъв човек не съм и повечето между нас такива хора не сме. Искаме информацията да стига до този, който трябва да поеме отговорността за ваксинирането си или на своето дете. И той да каже това – да, това – не“, каза тя.

Родителските организации планират да проведат и по-мащабен протест в събота, отново пред сградата на правителството.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов

15.07.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

7483 114
БСП премести митинга си от Бузлуджа на жълтите павета

13.07.2020

2700 52
Борисов: Откъде дойде това 8 лв. субсидия? Искам анализ!

07.12.2019

Обновена

4401 36

Коментари

Калпазанче

Едно време ктиторите на църквите давали лични средства, днес Онуй раздава нашите, с надеждата да заблуди Началника! Не става байо...

Интервал

На снимката е "правителството". И не само.

Epikur

 

 Да не би да смятат да стават послушници, ако народа ги изрита и потърси отговорност? Затова  подготвят по-хубави местенца в манастирите..?  Според мен е редно да отпуснат пари за затворите и да целуват ръцете на Бай Ставри.

fractal
снимка на fractal

Блаженни миротворците те ще се наречат синове божи

На запад 10% е църковен данък над 10% е за администрацията

F16
снимка на F16

На запад 10% е ЛИЧЕН донорски данък на вярващите, а в мутренската МУ държава ТОЙ прави помен с чужда пита.

fractal
снимка на fractal

Трябва да се признаят църковните бракове за официални за християните и да се забранят абортите

Ако парите се унищожаваха както ембрионите нямаше какво да се раздава ако се унищожаваха зародишите на плодовете и зеленчуците нямаше да има с какво да се хранят хората и животните

idunno

Мутрьо е най-смешен и жалък в присъствието на свещеници

fractal
снимка на fractal

Издуха свещите на великден

незнам защо го направи

Минувача
снимка на Минувача

Новината от вторник, че Рилският манастир е пред фалит, се оказа силно преувеличена. Най-големият манастир на Балканите има спестени близо 5 млн. лева в банкови сметки, разкри монах от Светата обител, възмутен от писанията за тежкото финансово състояние на Божия дом.

Скрудж

Значи....в този форум, когато стане въпрос за православие, всички са православни. Ама, чак до зилотизъм.

Издигат се лозунги: "Православие или СмЪрт", поставят се въпроси: "Защо се строят стотици джамии, а няма църкви"? 

Ами...хората строят джамии и неправославни храмове защото имат потребност и средства. Колко от зилотите дариха пари за храм, а? Сега, правителството дава, ама...нещо ни сърби. С "наши" пари ще помага на поповете. А с чии ако не с наши? Православието е важно за България и това го казвам като неправославен!

фортинбрас

Правителството отпусна допълнително и по 200 000 лева на Бачковския и на Троянския манастир. Дадени бяха също така 300 000 лв. за ремонт на манастира "Света Троица" в местността Кръстова гора и 500 000 лв. за църквата в двора на Духовната семинария в София.

Продажбата на индулгенции е един от най-гнусните бизнеси, които Антихристите са създали. По-гнусен дори от този на фона на проповядването на „аскетът Иисус Христос” да си сложиш „каскетът на Златна Корона” – и „богоугодно", а не скудоумно и словоблудно да твърдиш, че си митрополит а не мутрополит. Един от тези, които именно Иисус прогонва от Храма на Неговият Отец – като гнусен черковен феодал, като алчен самозванец… и като циничен търговец на Божествен Разум, Който нито Познаваш, нито Разбираш, нито Практикуваш.

 

Когато става дума за черковното практикуване в Теокрацията на Моделът ГНУС (Глупост и Наглост Унищожават Света), е задължително да бъдат посочени поне две от Приложните полета на ГНУС – като Гарантирана Невинност на Уродливата Святост, битуваща и върлуваща в условията на Господ(ар)стваща Наглост на Узаконена Содомия.

 

Митничарите на Рая и Банкерите на Ада са захлебили от Него поредните чужди и народни пари. Като доказателство, че „парите не миришат”, и като потвърждение, че антихристите са най-добрите дистрибутори на Грехове, и най-светите продавачи на „човешко” Зловоние („Не ме гледай какво правя – слушай какво говоря!”.

 

Да, обаче допълнителните пари са за манастири?...

 

За тези ли манастири  https://cdn2.trafficnews.bg/2019/02/08/svetiiat-sinod-otseche-shamari-mozhe-533.jpg

 

...за този  https://www.briag.bg/uploads/images/full/aba96e371adb1d2776410466959b4985.jpg

 

...или за този  https://static.bnr.bg/gallery/cr/medium/3c0990b50c65f480e8bd013039851a2b.jpg

един интелектуалец

Рилският манастир е паметник със световно значение и донякъде разбирам даването на пари за него. Макар че той печели големи суми от туристи и поклонници всяка година. Но за всички останали? Църквата не плаща данъци. Развива търговска дейност. Отдава по наем имоти (след държавата е най-големият собственик на недвижимост у нас). За чий ще им ръсим пари отгоре? Да не говорим, че от създаването си като институция се е издържала от дарения на вярващи. Които са правени (поне в началото) безкористно, от религиозни подбуди и съпричастие. Като атеист не мога да приема даването от моите пари (защото държавата - това сме ние всички и защото в бюджета са влезли и моите данъци) на каквито и да е религиозни общности, които, според Конституцията, са отделени от държавата. Преди година настана голям рев, понеже държавата искаше да опрощава данъци на мюфтийството.  С какво тези 3,1 млн. лева са по-различни? Защо не ги дадат на читалищата, примерно? Или за реставрацията на Мадарския конник?

geo_19

А пък на мен ми направи впечатление механизмът на взетото решение за ремонт на свлачище по пътя за Рилския манастир. Минал Бойко Башбашкан по пътя и имало няколко търкулнати камъка. Веднага извикал куклата топлеща креслото в строителното министерство да се заеме с въпроса за укрепване на срутището. ("40 км път като слънце сме направили, но това свлачище дава основание да ни критикуват и много ме ядосва"). За целта той ДАЛ 5 млн. лв... А работата може да се свърши с една фадрома за 2-3 часа. Че то такива срутища в България под път и над път.  Не може за всяко да се отделелят по 5 млн. 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Продават се, мамо, белите манастири на Черните Калугери.

Ефтинко при това - само за около 60 магистрални метра.

 

тодор георгиев1...

Нормално.На следващите избори Тиквата ще разчита на господ.

fractal
снимка на fractal

В евангелието пише че господ раздава пари на всеки и различните хора ги умножават различно 

Стопанина на лозето назначава работници през различните части от деня за по един динарий

Стопанина праща свои пратеници да им принасят хората дарове а не пари

Efraim Efraimov

Добре, де? Пишете се "православни"... псувате турския султан и падишаха - на лягане и ставане...

Ката ден се бъщите у тумбаците, че сте (Божем) славяни... Ръкоплещите - до видиотяване - на строителството на църкви, манастири и метоси - от тов. Вова... Сочите ни за пример - на нас - българите -  девиза на Русия  „Отечество. Вяра. Служение”..., а щом работата опре до парàта, ставате дърти цинцари, и баш базиргяни... забравяте, че освен на "славяни", в жилите ви тече и кръвта на българските ви деди?

Горкò вам, интернационалисти... 

Влез или се регистрирай за да коментираш