Медия без
политическа реклама

Правителството развърза торбата с пари за манастирите

Може да получим 692 млн. евро от ЕК още до края на годината, обяви вицепремиерът Томислав Дончев

03 Юни 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

На днешното си заседание Министерският съвет раздаде допълнителни пари за манастирите. Всички отпуснати суми са за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2020 г.

След като премиерът Бойко Борисов вчера бе в Рилската света обител и лично обеща да бъдат отпуснати средства за нея, от днес това е факт.

Правителството ще отпусне близо 2 млн. лв. на Рилския манастир. От тях 600 000 лева ще бъдат гласувани ще тази сряда на заседание на Министерския съвет, за да може манастирът да продължи реконструкцията си и изографисването. Отделно ще бъдат отпуснати и 1. млн. лв.

Одобрени бяха разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1.9 млн. лв. за благоустрояване и подпомагане на Рилския манастир „Свети Иван Рилски“. От тях 600 000 са за ремонти и реставрации, а 1 300 000 лв. - за пречиствателната станция.

А министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова бе изпратена още днес да огледа свлачището по пътя преди Рилския манастир, за което Борисов каза: "40 км път като слънце сме направили и това свлачище дава възможност да ни коментират, което ми е неприятно".

Правителството отпусна допълнително и по 200 000 лева на Бачковския и на Троянския манастир. Дадени бяха също така 300 000 лв. за ремонт на манастира "Света Троица" в местността Кръстова гора и 500 000 лв. за църквата в двора на Духовната семинария в София.

В началото на правителственото заседание пък вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че още до края на 2020 г. е възможно България да разполага със 692 млн. евро от заделените от Европейската комисия средства за справяне с икономическите последици от Covid-19.

"За тази цел с колегите работим активно. Това ще е задачата ни за юни и за юли - да бъдат изработени адекватни механизми за схеми за безвъзмездно финансиране, грантови схеми. Ако това финансиране е налично есента или в най-лошия случай късната есен, ние да можем веднага да го доставим на пазара до всички ползватели - фирми, публични институции, здравеопазване, болнични заведения. Това ще бъде един от акцентите, както и бенифициентите на всякакъв тип социални политики“, допълни Дончев.

А Борисов коментира, че част от финансирането е под условие и все още няма приет бюджет на Европейската комисия.

“Нямаме все още приет бюджет за следващите години, така че играта с цифрите и тълкуванията на цифрите е много изгодна за политическата класа. Ние може да стигнем, че до 30 милиарда ще докараме повече в държавата, но те имат толкова много условности и толкова много тепърва ще се работи върху тези условности, и за кофинансиране, разбира се, така че сега само го слагаме на вашето внимание“, каза той.

 

ПРОТЕСТ

Под прозорците на Министерсикя съвет пък имаше протест, организиран от представители на три родителски "Фейсбук"-групи. Тяхното настояване е да се отмени задължителният характер на ваксините и те да се поставят по избор, съобщи БНР.

Людмила Дукова от Български родителски централен комитет, твърди, че държавата и лекарите прикриват броя на жертвите от ваксините, тя самата не определя протеста като антиваксърски. „Антиваксър за мен би могъл да бъде човек, който говори директно с Бога. Аз такъв човек не съм и повечето между нас такива хора не сме. Искаме информацията да стига до този, който трябва да поеме отговорността за ваксинирането си или на своето дете. И той да каже това – да, това – не“, каза тя.

Родителските организации планират да проведат и по-мащабен протест в събота, отново пред сградата на правителството.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата