Quantcast

Медия без
политическа реклама

Поне 18 пробойни има в договора на София за автобусните линии

СОС отложи за утре решението дали да се платят още 5 млн. лв. на частния превозвач "МТК Гроуп"

През 2016 г. предложението за сключване на договор с "МТК Гроуп" бе направено от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера (вдясно).

Управляващите в София са сключили през 2016 г. изключително неизгоден за данъкоплатците договор с частната транспортна фирма "МТК Гроуп", по който консултант е преброил 18 възможни варианта Столична община да бъде атакувана в съда. Това стана ясно днес на заседанието на бюджетната комисия в Столичния общински съвет. Съобщението бе направено от члена на управляващата коалиция ГЕРБ-СДС Прошко Прошков, който е участник в преговорите с "МТК гроуп". Прошков допълни, че по мнение на наетата от Столична община фирма-консултант има голяма вероятност София да бъде осъдена по този договор и да плаща неустойки и лихви. Вносител на споразумението с "МТК Гроуп" преди 4 г. е Карлос Контрера от ВМРО, който и в момента е общински съветник в СОС. Документът е приет с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и "Атака".

Както "Сега" писа вчера, във връзка с този договор Столична община се готви да увеличи със задна дата парите, които плаща на "МТК Гроуп" за обслужването на т.нар. крайградски линии на обществения транспорт. Допълнителната предвидена сума е над 4,95 млн. лв. Срещу това фирмата ще се съгласи да не съди София и да не търси лихви, които се изчисляват на около 1 млн. лв.

Столична община се готви да увеличи със задна дата парите, които плаща на частния превозвач "МТК Гроуп" за обслужването на т. нар. крайградски линии на софийския обществен транспорт. Предвидената сума за доплащане по договора е над 4, 95 млн. лв.

 

Днес финансовата комисия отложи с един ден взимането на решение за извънсъдебното споразумение с "МТК гроуп" с цел докладът да се допълни с предложение на ГЕРБ компенсацията да бъде намалена с около 250 000 лв. Дори то да бъде прието от фирмата, "МТК Гроуп" със сигурност няма да вози на най-ниската цена в София - 3 лв./км., заради което преди време управляващите обявиха, че я избират. От гражданската организация "Спаси София" изчислиха, че с компенсацията цената на "МТК гроуп" за км./пробег ще достигне средно 3,27 лв., докато тази на общинската фирма "Столичен автотранспорт" ще е 3,16 лв./км.

Контрактът с "МТК гроуп" бе сключен през 2016 г. и влезе в сила през 2017 г. Той е за срок от 8 г., а общата му стойност е 144 млн. лв. Сега управляващите предлагат сумата да се увеличи още. Линиите, които МТК Гроуп" обслужва, са: №12, 18, 20, 21/22, 23, 24/24А, 25, 26, 28, 29,  31, 81, 86, 117,118 и 119. Към момента на сключването на договора транспортната задача е близо 5,6 милиона км. През есента на 2020 г. СОС прие предложение на споменатия Карлос Контрера на "МТК Гроуп" да се дадат още пари с разделянето на маршрута по линии 21/22. Мотивът бе именно, че фирмата вози на по-ниската цена.     

Като основание за внасянето на предложението за отпускането на още 5 млн. лв. управляващите посочват клаузите в договора, предвиждащи индексация на км./пробег. В споразумението такава се предвижда, ако инфлацията надхвърли 5% по данни на НСИ. Второто основание е повишаване на цената на гориво-смазочните материали с повече от 20%, отново по данни на НСИ. Във всеки от тези случаи страните се задължават да проведат преговори за уточняване с колко да се промени цената. При непостигане на такова договорът предвижда цената на пробега да се вдигне с 1/2 от натрупаната инфлация или с 2,5% от повишената цена на ГСМ.

Освен обаче че е подписала заробващ договор, Столична община го е и нарушила, като не е отговаряла на писмените покани от страна на "МТК Гроуп" за старт на преговорите. Така София е дала основания на фирмата да заведе дела, въз основата на които да й бъдат присъдени лихви. "Доколкото на мен ми е известно, такива преговори не са провеждани", призна Прошков. Той съобщи, че вече заведените дела за компенсация са пет на обща стойност около 300 000 лв.   

Общинският съветник Владислав Панев от опозиционната коалиция "Демократична България" изиска информация от "МТК гроуп" на какви цени фирмата е купувала гориво за автобусите си. Панев заяви, че така ще се провери дали "МТК гроуп" ще получи ретроактивно намаление на цената на природния газ от "Булгаргаз" за периода от юли 2019 г.  до март 2020 г. и дали Столична община няма да плати двойно на фирмата, ако приеме представеното споразумение. "В доклада на мнозинството са вписани цени на природния газ за периода юли 2019-март 2020 отпреди намалението им с 40% със задна дата. Тогава даже "Топлофикация" купуваше по-евтино, но сега ни се обяснява, че частната "МТК гроуп" не го правила, а че купувала от "Булгаргаз" през общинското "Столичен автотранспорт". Не мога да повярвам, че частна фирма няма да действа в свой интерес. Изисках официална писмена информация за плащанията на МТК, предстои да видим дали тя ще бъде предоставена. Оттук надплащането или спестяването ще бъде 1.5 милиона лева", коментира Панев, който е съпредседател на "Зелено движение".

Той поиска и пояснения защо като база при сравнението на цените на горивото се вземат цените на "Булгаргаз", които за споменатия период са по-високи от тези на свободния пазар. Панев поясни, че по този начин "МТК гроуп" претендира за по-голяма компенсация.  Както вече стана ясно, съгласно договора с общината цените на ГСМ трябва да се съотнасят с данните на Националния статистически институт.  В сряда докладът за "МТК гроуп" предстои да бъде разгледан отново в бюджетната комисия, както и в още две комисии на СОС. 

Още по темата