Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицаи и надзиратели поискаха по-високи заплати на национален протест

Те настояват за поне 25 на сто увеличение и за прозрачни реформи

12 Юни 2022Обновена
БГНЕС

Полицаи и надзиратели в затворите в страната от двата най-големи синдикати в сектор "Сигурност" -  Синдикатът на служителите в затворите (ССЗБ) и Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), излязоха на национален протест с искане за по-добри заплати и условия на работа. Те настояха за поне 25 на сто увеличение на възнагражденията им.

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) изградиха палатков лагер пред Министерство на финансите с искане за 25 на сто увеличение на заплатите. Преди това те разпространиха във Фейсбук специална позиция.

Обявената от тях причина за недоволството е и "липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни". От синдикатите настояват за реална реформа и по-високо възнаграждение и защото въпреки провелите се срещи, "не са получили задоволителен отговор от управляващата коалиция." 

Политическото ръководство на МВР застана зад исканията на полицаите за по-високи заплати, а те в същото време обявиха готовност за национален протестен митинг на 12 юни.

Точно в 12.00 ч. надзирателите се събраха пред сградата на министерството на правосъдието. "Реформа няма. Има имитация", "Реформа, ама "без реформа", "Промяна, ама още от същото", "Само едно е сигурно в сектор Сигурност - несигурността", "С обещания затвори не се пазят" , пишеше на плакатите, които те издигнаха на протеста.

Протестиращите полицаи пък имаха среща пред централата на МВР в 13 ч. Двата протеста се събраха пред Народното събрание, където служителите на МВР и на затворите обявиха исканията си. 

Преди това управителните съвети на двете организации се обърнаха публично към министър- председателя, министъра на финансите, министъра на вътрешните работи и министъра на правосъдието с покана да присъстват на протеста и по този начин да уважат протестиращите и да представят визията си за изпълнение на заявените социално-икономически искания и стратегията си за реформи в сектора. С присъствието си ще имат и възможност да чуят без посредници мнението и притесненията на протестиращите служители и усетят от първо лице енергията и недоволството на всички тях, написаха синдикатите. Никой обаче не се отзова на поканата им.

 

Месечните възнаграждения на служителите в МВР ще се увеличат след актуализацията на бюджета през юли. Това обеща вътрешният министър Бойко Рашков след работната среща със синдикатите.

Преди дни от СФСМВР обявиха, че в момента промените в МВР се извършват без съгласуване със синдикатите. Като пример по-рано бе посочен проектът за отделяне на пожарната и тел. 112 в отделна агенция. В началото на юни синдикатите проведоха кратки протести пред сгради на районни полицейски управления на МВР в страната.

От своя страна, политическото ръководство на МВР заяви, че застава зад исканията за по-високи заплати на полицаите, но обяви, че това може да стане само с актуализацията на бюджета.

Още по темата