Quantcast
По-малко деца заминават да учат в чужбина | СЕГА
facebook
twitter

България

По-малко деца заминават да учат в чужбина

Все пак 30% от завършващите езикови гимназии продължават обучението си зад граница
610
 СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Миналата година 5307 младежи са получили апостил върху дипломата си за средно образование.

За първи път от поне 3 години просветното министерство отбелязва положителна тенденция при изтичането на мозъци. По-малко деца заминават да следват в чужбина, показват данните на ведомството за броя на заверените с апостил дипломи за средно образование за 2018 г. Удостоверението е необходимо главно за кандидатстване в чужди университети.

По данни на МОН през 2018 г. с апостил са заверени 5307 дипломи за средно образование, като 3045 от тях са издадени през същата година, а останалите са от минали години. При 51 000 младежи, явили се на матурите през 2018 г., излиза, че около 10 на сто от зрелостниците са предпочели чужди висши училища. За сравнение година по-рано заверените дипломи бяха 5933, а зрелостниците на матурата по български бяха 48 000, което прави над 12% от випуска. От МОН все пак уточняват, че не всички чуждестранни университети изискват заверка с апостил на дипломата за средно образование, което значи, че броят на заминаващите да следват висше образование зад граница може и да е по-голям.

Преди ден за обръщащата се тенденция съобщи и просветният министър Красимир Вълчев по време на работна среща на шефовете на регионалните управления на образованието в Габрово. Той цитира данни, че 30% от завършващите езикови гимназии отиват да учат в университети в чужбина, докато при математическите гимназии този процент е 10 на сто, а при професионалните гимназии - едва 3 на сто.

Данните на консултантските къщи в средата на м.г. показваха, че основно родните зрелостници се насочват към Великобритания, Холандия, Германия, Франция, Дания, Холандия. Сред най-търсените специалности са бизнес и икономика, програмиране и компютърни науки, медии и комуникации.

 

ПРИЕМ

Според Вълчев през последните десетилетия е имало политика за максимално фаворизиране на езиковите гимназии. Броят на учениците в гимназиален етап е намалял с 15%, при тези в професионалните гимназии спадът е с 24%, в математическите - с 10%, докато единствено в езиковите гимназии приемът не е бил намаляван, коментира той по повод течащото в момента определяне на план-приема след седми клас за следващата учебна година.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът отказа да свали забраната на Бобоков да пътува в чужбина

23.02.2021

533 3
Матурите ще са вход за 41 университета

22.02.2021

1300 7
От днес карантината след пътуване се отменя с отрицателен тест

02.02.2021

7545 10

Коментари

маргаритка2

Положителното на тенденцията от зависи от гледната точка.

 

Да опростим данните като 50:50, т.е. броят на завършващите, нежелаещи да се "реализират" в България, е равен на неуспелите оптимисти от предишните години. 

 

/Успелите са успели, дори на лотариен принцип./

 

Да не задълбавам в анализа, ама "процентите" на мон са като "ръста" на Ангелкова - кухи дрънканици на кухи лейки.

 

 

сталкер пустиняк

По-малко, ама това е випуск, при който и родените деца (през 1999-2000) са били по-малко, та затова се получава така. 

Ама, както казва Маргаритка, това са си шмекериите на МОН. 

Влез или се регистрирай за да коментираш