Медия без
политическа реклама

Пловдивският кмет предпочете поста пред ГЕРБ и Борисов

Здравко Димитров извади наяве доста от интригите в местната партийна структура

06 Февр. 2023Обновена
Дори харизмата на Христо Стоичков, с когото направиха първа копка на нов спортен комплекс през декември, не помогна облаците над Здравко Димитров (вляво) да се разсеят.
БГНЕС
Дори харизмата на Христо Стоичков, с когото направиха първа копка на нов спортен комплекс през декември, не помогна облаците над Здравко Димитров (вляво) да се разсеят.

Пловдивският кмет Здравко Димитров напуска ГЕРБ. Това обява самият той на извънредна пресконференция днес по обед. Димитров потвърди, че остава на кметския пост. Пресконференцията бе по повод поисканата негова оставка от лидера на партията Бойко Борисов в събота.

Димитров се постара да не казва лоша дума по адрес на ГЕРБ и лично Борисов. Заяви, че запазва дълбоко уважение към лидера, пожела успех на партията. Акцент на брифинга обаче бе (контра)атака спрямо предшественика му на кметския пост и лидер на пловдивската партийна структура Иван Тотев. Не е тайна, че между двамата през цялото време на мандата тече разрив, като в събота Борисов взе страната на Тотев.  Отделно под контрола на Тотев са и общинските съветници от ГЕРБ, което създава проблеми при управлението. Затова Димитров, който досега гледаше да не напада публично врага с партиен билет, този път не му остана длъжен - обяви, че Тотев е подсрекавал футболните фенове да му искат оставката, заблуждавал Борисов за Панаира, а и по други теми,  подливайки вода на кмета. Димитров обвини Тотев за финансови нарушения в предишния мандат, забатачени проекти, за които пренасочвал вината към наследника си. По-специално - неправилно проведена поръчка за пречиствателната станция, за която сега трябва да се плати 17 млн. лв. глоба. "Това е огромен удар за Пловдив", добави зам.- кметът Пламен Райчев, който също присъства на брифинга. В събота Борисов поиска оставката и на Райчев, но и той остава на поста.

По едно време Димитров дори взе да изрежда имотите на Тотев. Попитан как ще управлява до изтичането на мандата при разрива с ГЕРБ, кметът попита реторично: "А аз кога съм имал мнозинство?". Други негови думи бяха: "Той е началник на общинския съвет (за Тотев - б.а. ), той си ги е избирал до един (за съветниците). Аз помолих да имам мои хора, отказаха ми". Запитан по-специално и за влошената комуникация, Димитров отвърна, че такава никога не е имало в ГЕРБ - Пловдив - от самия старт на предизборната кампания през 2019 г. хората на Тотев правели паралелни мероприятия и не го канели.

Така в крайна сметка наяве бяха потвърдени доста от интригите в ГЕРБ - Пловдив. Но Димитров не спря дотук. Заяви, че може да преосмисли заявената преди месеци позиция да не се кандидатира за нов мандат през есента.

Колкото до отказа да напусне кметския пост, Димитров повтори думите си, казани и малко след като Борисов му поиска оставката - избиран бил от хората, носел отговорност пред тях, в ход били полезни проекти за града и не можел да абдикира. Във връзка с стадионите заяви, че ще търси съдействие и от Тотев, за да бъдат завършени. 

 

ПРОТЕСТ

Като реакция срещу отказа на Димитров да даде оставка веднага бе насрочен протест. Той ще се състои утре от 18 часа пред сградата на общинската управа. „Събираме се, за да кажем на Здравко Димитров, че той никога не е бил нашия кмет и да поискаме оставката му, както и на целия му екип. Пловдив заслужава градоначалник, за който на първо място да са гражданите, а не партията или партийния лидер", се казва в информацията за събитието в социалните мрежи.

 

Нещо знаменателно се случва - 9 месеца преди местния вот лидерът на най-голямата партия поиска оставката на собствения си кмет във втория по големина град; кметът напусна не поста, а партията.