Медия без
политическа реклама

Одобрено е решението за 11% увеличение на пенсиите

ПП-ДБ внесе искане за извънредно заседание на НС

14 Май 2024Обновена
Ивайло Иванов
БГНЕС
Ивайло Иванов

Бурята в чаша вода с осъвременяването на пенсиите от 1 юли намери окончателна развръзка. Тази сутрин надзорният съвет на Националния осигурителен институт гласува увеличението да е 11% от 1 юли, въпреки че по швейцарското правило трябваше да е 10% след окончателните данни за инфлацията и осигурителния доход. Това стана по предложение на служебния социален министър Ивайло Иванов, съобщи самият той след заседанието. 11% беше и заложеното в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година, като предвидените в него средства за целта са 1,11 млрд. лв., допълниха от пресцентъра на осигурителния институт.

Единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са гласували въздържал се, като мотивите им не са свързани със самото решение, а със статута на надзорния съвет.

Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите, припомни министърът в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса с увеличението на пенсиите. Въпреки че осъвременяването с 11% вече е сигурно, ПП-ДБ все пак внесе искане за извънредно заседание на Народното събрание.

Искането на Кирил Петков и 50 народни представители е парламентът да се събере утре - сряда, а в дневния ред са предложени две точки - изслушване на премиера Димитър Главчев във връзка с появилата се в публичното пространство информация за осъвременяване на пенсиите с 10 вместо с 11% и гласуване на решение за задължаване на представителите на Министерския съвет да подкрепят в надзорния съвет увеличение с 11%. Не е ясно защо ПП-ДБ толкова настояваха на второто, след като знаеха, че днес надзорният съвет ще одобри обещания процент.

ПП-ДБ подозират служебния кабинет в опит "да откраднат 100 млн. лв. от пенсионерите". Интригата се създаде от проект на доклад на НОИ, в който швейцарското правило даваше 10% вместо заложените в бюджета 11%. Разминаването се получи, тъй като бюджетът е правен с прогнозни данни, а окончателните дадоха по-ниска инфлация и по-нисък осигурителен доход. В тези случаи се взема политическо решение да се спази заложеното, тъй като парите за него така или иначе са осигурени.

 

СЪСТАВ

На същото заседание за нов председател на Надзорния съвет на НОИ бе избрана Мария Минчева, представител на Българската стопанска камара. Съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване председателството на Надзорния съвет на НОИ е с мандат една година и се предава на ротационен принцип между трите страни, участващи в него – изпълнителна власт, работодателски организации и синдикати. Като представител на изпълнителната власт на поста заместник-председател на съвета застава Калина Петкова от Министерството на труда и социалната политика, заместник-председател от квотата на синдикатите остава Ася Гонева - Конфедерация на независимите синдикати в България.

Нови представители на държавата в Надзорния съвет на НОИ освен социалния министър Ивайло Иванов са и Светозар Василев, главен секретар на Министерството на труда и социалната политика, и Желяз Енев, директор на дирекция „Икономическа политика“ в Министерството на икономиката и индустрията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пенсии