Quantcast
Общественият съвет към ЦИК препоръча мобилни секции за болните | СЕГА
facebook
twitter

България

Общественият съвет към ЦИК препоръча мобилни секции за болните

Трябва да се предава онлайн броенето на бюлетините и попълването на протоколите от избирателните комисии, посочиха от консултативния орган
Обновена
857
 Фейсбук

Вариантът гражданите под карантина или в изолация да гласуват с подвижни избирателни кутии е съвсем реален и може да се въведе с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), евентуално с козметични законодателни промени. Броенето на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите от избирателните комисии трябва да се предава онлайн в реално време. За българите в чужбина може да се проведе пилотно гласуване по пощата.

Това са част от препоръките, които отправиха представители на Обществения съвет към ЦИК в разговор с президента Румен Радев. Това беше поредната среща от консултациите, които държавният глава организира, за да събере мнения за това какво да се направи за безопасното и ефективно провеждане на предстоящите парламентарни избори.

Росица Матева от сдружение „Нова алтернатива“, която е настоящият председател на съвета, препоръча, на първо място, всички възможни действия по организацията на изборите, които могат да се проведат дистанционно, да се направят онлайн. Тук става въпрос за регистрацията на изборните участници, на наблюдателите и др. По електронен път може да се проведе и обученията на членовете на избирателните комисии.

По отношение на гражданите под карантина или изолация Матева заяви, че с колегите й са били силно обезпокоени от изявлението на шефа на ЦИК Александър Андреев от миналата година, че тази група избиратели няма да може да гласува, ако парламентът не направи законодателни промени. Матева смята, че е напълно възможно вариантът да се гласува чрез мобилна секция, който сега е запазен за хората с трайни увреждания, да се разшири с решение на изборните комисари, така че да обхване и хората, които са приковани у дома заради коронавируса. Тя посочи, че в миналото ЦИК е давала указания, с които например е ставало възможно хора с временни затруднения като счупен крак да гласуват с подвижна кутия.

За да се предотврати струпването на изборни наблюдатели и партийни застъпници в секциите, Матева препоръча броенето на бюлетините и попълването на протоколите да се предава в интернет. Така ще се гарантира правото, което им дава Изборният кодекс да следят процеса, и в същото време се опази здравето им.

Шефът на Обществения съвет отхвърли опасенията, че машините за гласуване може да допринесат за разпространение на заразата, като посочи, че дезинфекцията със 75-процентов етилов спирт е достатъчно, за да бъдат обезопасени. Тя подчерта, че решението на парламента, с което отчитането на гласовете от устройствата ще става с броене на разписки, а не с разпечатаните от тях протоколи, на практика обзесмисля машинния вот.

За гласуването в чужбина Матева допусна, че е възможно да се проведе пилотен проект за гласуване по пощата.

СИМУЛАЦИЯ НА ГЛАСУВАНЕ С КУТИЯ

Членът на съвета Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда разказа, че нейната организация е провела симулация на гласуване с подвижна избирателна кутия, която е показала, че такова е напълно възможно. При около 70 000 активни случая на COVID-19 биха били необходими 1813 мобилни секции, за да може всички болни да гласуват, като на всеки избирател ще отнеме около 20 минути, за да даде своя вот.

Симулацията предполага, че всичките 70 000 души ще искат да гласуват, а това няма да бъде така, смята Лазарова. Традиционната избирателна активност в страната е около 50 процента, а и гласуването с кутия изисква предварително заявление от избирателя, което би отказало много хора.

ДА ДАДЕМ СВОБОДА НА ТЕХНОЛОГИИТЕ

Стефан Манов, който е участник на избори и наблюдател във Франция, подкрепи идеята за експеримент с гласуване по пощата. Като пример за организация за гласуване в чужбина той открои Румъния, която е позволила преброяването на бюлетините да се излъчва в реално време по интернет. „Ако ЦИК излезе с решение, че е допустимво да се излъчва в реално време от смартфон във Фейсбук, тогава ние ще дисциплинираме избирателните комисии, те ще се чувстват наблюдавани, ще се пресекат машинациите. Нека да не се стремим всичко да бъде прономеровано и прошнуровано, да дадем свобода на новите технологии”, призова Манов.

В тази връзка, той подчерта огромното значение на информационните кампании, които да запознаят избирателите с машинното гласуване и да разсеят страховете им, че устройствата носят по-голям риск от заразата в сравнение с хартиените бюлетини. „Машините трябва да ги популяризираме още сега – по улици и по площади, за да могат хората да ги видят и да почувстват, че вотът им ще бъде защитен”, каза той.

МЕСТНАТА ВЛАСТ ЧАКА ИНСТРУКЦИИ

По-късно същия ден президентът проведе среща по същата тема и с представители на Националното сдружение на общините. В разговора с Радев кметовете разказаха, че тревогите им са свързани най-вече със струпването на хора в изборния ден – при получаването и предаването на изборни книжа от членовете на избирателните комисии, множеството наблюдатели и партийни застъпници в секциите. В условията на пандемия ще бъде необходима съвсем различна изборна организация от обичайната, споделиха кметовете. Същото се отнася и за гласуването на хората, изолирани в болници или по домовете им. Затова местните власти очакват специални инструкции от ЦИК и от здравното министерство за действие в извънредната ситуация.

Кметовете не взеха отношение по датата на изборите, но призоваха президента такава да бъде определена в „оптимално разумни срокове”, за да имат време да подготвят своите общини.

Още

Борисов обеща по 4350 лв. помощ за младите певци и музиканти  

06.03.2021

Обновена

1381
ГЕРБ безцеремонно излъга за позицията на американските сенатори

05.03.2021

Обновена

14394
Две вълни на COVID-19 - грешките се повтарят

06.03.2021

2436