Медия без
политическа реклама

НЗОК пак ще плаща стотинки за извънболнична помощ

13 Ноем. 2019АНА АТАНАСОВА
Илияна Кирилова

През 2020 г. за поредна година огромната част от бюджета на здравната каса ще отиде за лекарства и болници, а за профилактика и извънболнична помощ средствата са минимални. "Този бюджет е палиативен, поддържа жизнени функции, но не е креативен. Няма голяма съзидателност“, коментира председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари Любомир Киров при приемането на бюджета на първо четене в парламента във вторник.

За първична извънболнична помощ са предвидени 244 млн. лв., което е с едва 19 млн. лв. повече спрямо тази година. Болничната помощ ще разполага с 2.247 млрд. лв., което е с 233 млн. лв. повече. „Много малко средства отново са отделени за доболничната помощ – общо 11.2 -11.3%, докато в ЕС средно се отделят 23-24%. Това води до задълбочаване на диспропорциите в самото здравеопазване“, коментира по този повод проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на работодателите и представител на Българската стопанска камара. „Бюджетът на всяка система са лостовете на нейната промяна, а тук това не го виждаме“, допълни още той. Димитров смята също, че този бюджет няма да намали доплащането от българските пациенти и то ще продължи да е близо 50% от общите разходи за здраве.

"Ще бъда щастлив тогава, когато освен да говорим за парите, отделяни за болници и лекарства, се казва и колко се отделя за профилактика. Сега за профилактика се отделят 0.5% от общия бюджет на НЗОК. Ще бъда щастлив тогава, когато не се занимаваме с проблеми колко пари се отделят за това или онова, а как да подходим така, че да постигнем по-здраво население и бъдещо поколение", коментира проф. д-р Петко Салчев, зам.-директор на агенция "Медицински одит".

Още по темата