facebook
twitter

България

Новата варненска „магистрала“ в аванс обра недоволство

Към негодуванието на социалните мрежи за бул. „Левски“ се добавиха и експертни съмнения за качеството на работа
2351
Щрихованите зони са извън платното и са бетонирани безсмислено. Снимка: "Фейсбук"

Удължаването на булевард „Левски“, което е най-значимият пътен проект за Варна през последните десетилетия и един от големите за Североизточна България в мандатите на ГЕРБ, предизвика в аванс голямо негодувание. Трите километра ново строителство по план трябва да бъдат пуснати в експлоатация на Великден, което едва ли ще се случи. По-големият проблем от сроковете обаче са съмненията в лошо проектиране и изпълнение.

Строителството започна през есента на 2017 г., като за целта правителството отпусна 85 млн. лв., а с общинското дофинансиране цената надхвърли 120 млн. лв. (точните параметри не са обявени). С изпълнението се зае „Хидрострой“ по силата на рамково споразумение за работа по градската инфраструктура. В месеците на строежа потребителите на социалните мрежи бълваха редица съмнения – че булевардът ще се наводнява, тъй като в средата му тече дере, че липсват добри връзки към околните квартали и т.н. Масова ирония предизвика фактът, че транспортната артерия прободе западната трибуна на стадион „Спартак“.

Тези дни към интернет страстите се прибави и мастито експертно недоволство – от Камарата на архитектите в България. Поводът е вече отворен за движение надлез по протежението на бул. „Цар Освободител“. По проект той трябваше да е кръгов, но се получи елипсовиден, освен това е под наклон. „Неестествената смяна на траекторията на автомобилите е опасна. Истинското кръгово е кръгло“, алармира КАБ. Освен това бяха намерени и други дефекти на „кръговото“ кръстовище – затруднения за пешеходци, преоразмерени конструкции и преразход на материали, бетониране на зелени площи (малките градинки до платната).

Проектантите обаче смятат, че „кръговото“ е изпълнено по възможно най-добрия начин. Преди две седмици, когато наклонът вече бе масово обсъждан в социалните мрежи, ръководителят на проектния екип Недялко Иванов заяви пред сайта „Морето“: „Районът, който се намира от страната на ВиК (над кръстовището – б. а.) е с 6 метра по-висок от този терен, който е вляво под „Цар Освободител“. За да можем да запазим съществуващите сгради, които са новоизградени, се наложи да вдигнем нивото, така че бул. „Левски“ да не ги подкопае“.

А всъщност, независимо от тези спорове, базисният проблем на булеварда остава неговото практическо предназначение. Той е със статут на градска магистрала, но при липса на околовръстен път на Варна ще изпълнява ролята на околовръстно шосе, макар да се простира насред квартали. И успоредно с това ще повлече редица проблеми – висока скорост на автомобилите, замърсяване, шум, трудно пешеходно пресичане по цялото трасе, отцепване на квартали и т.н.

 

ОЩЕ НЕДОУМЕНИЕ

Успоредно с новото строителство по европейски проект тече и ремонт на старото трасе на булеварда. Напълно неясно защо част от ивицата с цветя, която досега разделяше платната, бе залята с асфалт (подобно на бетонирането на участъците край „кръговото“).

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Марин Марковски за варненската банкерка: Парите са скрити

02.12.2019

1020 7
Община Варна се противопостави на ВАС за колите в Морската градина

02.12.2019

1456 17
Леден душ и във Варна след вота: коли в Салтанат ще има

03.12.2019

ДИЯН ИВАНОВ

243

Коментари

human_capital

Ово je стандарт!

 

Ялов е мами!

 

 

Luft hans

Нов връх в българския език> ...тъй като в средата му тече дере 😂

sega_reader

Където стъпи Хидрострой - трева не никне.

А Хидрострой е на кого, ами на Пеевски.

Монопол, разхищение, грабеж, подкупи за чиновници и безстопанственост с народни пари от бюджета.

овцеговедо

крадем и пак ша крадем, парата нема бряг и ни влече(нема как)!!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×