facebook
twitter

България

Нов транспортен скандал разтресе София предизборно

Стари автобуси били пребоядисани като нови, за да се спести от лизинг - щетата за общинската хазна е над 20 млн. лв., обявиха кандидати на дясната коалиция
3846
От "Демократична България" разпространиха снимка на автобус по линия 22, който според тях е произведен преди 12 г.

Фирмата, която обслужва 16 крайградски линии от градския транспорт на София, източва бюджета на Столичната община, като използва стари автобуси за превоз на пътниците в северните райони на града. Това заявиха кандидатът за кмет на коалицията „Демократична България“ Борислав Игнатов, водачът на листата Методи Лалов, лидерът на „Зелено движение“ Владислав Панев и съветникът в транспортната комисия в последния общински съвет Виктор Чаушев.

Седем от 60-те автобуса, с които се обслужват линии 18, 20, 21/22, 23, 24, 24А, 25, 26, 28, 29, 31, 81, 86, 117, 118 и 119 са произведени през 2007 г. и не отговарят на изискванията на договора с общината превозните средства да са нови. Екостандартът на старите возила е ЕВРО 4, а не ЕВРО 6, като те са и без климатици, въпреки че това е изискване на споразумението. Така фирма „МТК Гроуп“ спестява разходи за лизинг, какъвто плаща за новите автобуси, тъй като старите са вече изплатени, поясни Чаушев. В същото време обаче в цената от 3 лв. без ДДС за пробег на километър е калкулирана и стойността на лизинга, каза още той. Според него щетата за бюджета на София за целия 8-годишен срок на договора ще бъде почти 22 милиона лв. Чаушев поясни още, че старите автобуси са били пребоядисани, за да приличат на новите.

Във вторник вечерта пред БНТ кметът Йорданка Фандъкова призна, че „наистина има нарушения, наистина си позволява компанията, но санкциите се налагат и досега има много такива“. Вчера обаче от ГЕРБ-София разпространиха позиция, че "в изнесените данни няма нито един факт, който да е верен". 62 нови нископодови газови автобуси се движат по 15 линии на градския транспорт, както е по договора между общината и транспортния оператор, пише в нея. От партията изтъкнаха и че постигнатата цена от 3 лв./км е по-ниска с 8 ст. от тази, на която вози общинският превозвач "Столичен автотранспорт".

С цената обаче има проблеми според "Демократична България". Според тях при гласуването е липсвала подробна разбивка как е формирана тя и дали отговаря на европейския регламент за „разумна печалба“ от не повече от 5% при този вид дейност. „Няма информация и как е формиран годишният пробег, който в първоначалния вариант на докладите дори е бил с 300 000 км повече“, съобщи Чаушев. Според изчисленията на „Демократична България“ разходите на фирмата за километър по 16-те крайни линии плюс „разумна печалба“ са с поне 50 ст. по-ниски от гласуваните 3 лв./км. „Задръствания по тези линии почти няма и скоростта на автобусите е по-висока. Не може да се сравняват разходите на превозвача по линия 24 с тези по линия 204 например“, коментира Чаушев.

От „Демократична България“ ще сезират Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка на случая. "Настояваме незабавно кметът Йорданка Фандъкова да покаже всички документи и комуникация, какви санкции е наложила до момента на концесионера, включително и за използваните стари автобуси", призова Борислав Игнатов. 

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Сагата с крайградските линии датира още от кметския мандат на премиера Бойко Борисов. През 2008 г. същата фирма, тогава "МТК Груп", участва в конкурс за отдаване на част от линиите на градския транспорт в София на частни превозвачи, въпреки че по това време тя дори няма лиценз за превозвач. Конкурсът бе разтурен, след като тогавашният зам.-кмет Велизар Стоилов беше записан да разпределя градския транспорт с фирмите участнички. Въпреки че това коства поста на Стоилов, Борисов подписа договор с две от фирмите, но не и с "МТК Груп". Фандъкова също отказа да й даде линиите, затова фирмата поведе съдебна битка за тях, като междувременно освежи репутацията си с добавката на една буква в името.

Именно покрай делото се роди идеята за сделката с автобусите. Първоначално Борислав Борисов от ГЕРБ, Калоян Паргов от БСП и Борислав Бориславов от СДС предложиха да се търси извънсъдебно споразумение с цел общината да си спести около 15 млн. лв. обезщетение на "МТК Гроуп" за проваления конкурс, като се предложи на фирмата осемгодишен договор за 169 млн. лв. за 16 линии и купуване на 60 нови автобуса от най-висок клас за тях. На два пъти обаче транспортната комисия отхвърля решението, за да се изчака съдът, който в крайна сметка сведе неустойката до 5 млн. лв. Калоян Паргов пък се оттегли от предложението. Третият опит бе поверен на Карлос Контрера от ВМРО, а ГЕРБ изведнъж хареса сделката. Така решението си проправи път с 31 гласа "за" от ГЕРБ, ВМРО и "Атака".  Против гласуваха четирима съветници от Група 5, трима - от "Сердика", двама от БСП и по един от РБ и "Атака". Въздържаха се четирима от РБ и Стоян Александров от Група 5. Забележки против сделката в зала изказаха единствено Тодор Цанев от АБВ, Борис Цветков от БСП, Воислав Тодоров (независим), Иво Божков от ДСБ и Станчо Станков от "Атака".

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Десни партии с нов протест срещу "инсталирането" на Гешев

25.10.2019

1612 41
ДБ поиска незабавни оставки заради водната криза в Перник

23.12.2019

1581 5
1.7 млрд. лв. ще е бюджетът на София за 2020 г.

20.12.2019

4068 8

Коментари

Хулиган

 Вчера обаче от ГЕРБ-София разпространиха позиция, че "в изнесените данни няма нито един факт, който да е верен".

Аз пък съм готов да свидетелствам, че в изнесените данни има ПОНЕ ЕДИН факт, който е абсолютно верен.

Общинари, сър...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/13/kak-se-...

Сармат
снимка на Сармат

Ужаст!

Се едно -бахура одобрява това.

vvatkov

   Фандъковщини!

Traktor1

  Ами ако няма нито един верен факт, герб да съдят умно-красивия любител на специфични играчки за клевета и всичко е точно! 

Влез или се регистрирай за да коментираш