Quantcast

Медия без
политическа реклама

Над 300 нелегални мигранти са задържани при акция на МВР и прокуратурата

14 Юли 2023
БГНЕС

15 души, занимаващи се с каналджийство, и над 300 нелегални мигранти са задържани в рамките на мащабната акция на МВР, ГДБОП и прокуратурата. Образувани са над 19 бързи производства, обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров пред журналисти. 

„Трафикантите са изключително изобретателни както по отношение на маршрутите, така и по отношение на самото транспортиране на мигрантите - с цистерни, с товарни камиони, с леки коли, които са невъобразимо натъпкани, и съответно при тези жеги хората пътуват при едни застрашаващи живота им условия. Всеки ден се срещаме с изобретателността на трафикантите по отношение на транспортирането и избирането на маршрути! Въпреки това, ние полагаме усилия и се опитваме да спрем този натиск по какъвто и маршрут и под каквато и да е форма“, коментира Петър Тодоров. 

Тази сутрин полицията в Стара Загора откри поредната голяма група нелегални мигранти. След оперативен сигнал на 177-ия км на АМ "Тракия" е спрян тежкотоварен автомобил, в който са установени над 70 мигранти в изключително тежко състояние, обяви директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков. На 10 от тях е оказана животоспасяваща помощ като са насочени към здравни заведения. Шофьорът на камиона е задържан.

Вчера друга група от около 40 мигранти беше открита в софийското село "Чепинци". Сред тях е имало и деца, които са се придвижвали в изключително опасни условия. "Усилията ни по работата срещу този тип престъпна дейност ще продължат, както в приграничната ни територия, така и по чисто оперативен план по установяване и документиране на престъпната дейност на самите организатори на този вид престъпления. Този вид престъпления носи огромна опасност, както за превозваните лица, така и за останалите граждани в резултат на различни случаи на неподчинение и други конфликтни моменти, включително и за служителите", отбеляза още главният секретар на МВР.

Зам.-главният прокурор Мария Павлова обяви, че противодействието на нелегалната миграция е основен приоритет на новото ръководство на прокуратурата. Тя призова за по-високи наказания за този вид престъпления. 

Ключови думи:

мигранти

Още по темата