Медия без
политическа реклама

На „Славейков” ще се работи и след отварянето му за пешеходци

Общината все още не казва крайна дата за приключване на работата по "Граф Игнатиев"

Илияна Кирилова
Площад "Славейков" е достъпен за пешеходци, но по него ще продължат да работят и служители на "Джи Пи Груп".

Ремонтът на столичния площад „Славейков” ще продължи и след премахването на оградите, с които „Джи Пи Груп” досега маркираше зоните, в които още се работи. Общината съобщи, че до края на деня вчера всички заграждения в т.нар. централна Зона 2 трябва да изчезнат напълно, за да се улесни достъпът на пешеходците. Готов е и фонтанът в центъра на площада, който трябва да заработи в близките дни. Предстои да се върне пейката „Славейкови” в близост до ул. „Солунска”.

Всичко това ще стане, въпреки че изпълнителят на обекта продължава да извършва различни дейности по площада и да отстранява забележки. Още не са монтирани и новите ограничители по трамвайното трасе на ул. „Граф Игнатиев”, въпреки че през уикенда най-после бяха демонтирани т.нар. перки на акула. Продължава и неяснотата как точно ще се разположат новите пейки по „Славейков”, след като се оказа, че заради несполучливо проектантско решение има опасност те да бъдат опасно близо до линиите.

Столичната община все още не обявява официално конкретна дата, на която всички строително-монтажни дейности в Зона 2 трябва да приключат. За всеки ден закъснение „Джи Пи Груп” дължи неустойка в размер на 1 на сто на ден от стойността на договора, или 240 000 лв., но какви са сроковете, вече е съвсем неясно. На информационната табелка на „Славейков” като краен срок за реконструкцията продължава да стои датата 20 май, но кметът Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков вече нееднократно заявиха, че за край ще се счита „краят на месеца”.

И вчера от „Московска” 33 не съобщиха кой от двата срока е валиден и само припомниха, че строителният надзор е признал на „Джи Пи Груп” 86 дни за неработни „поради неблагоприятни метеорологични условия”. Както вече е добре известно, превърналият се в легендарен ремонт на „Графа” започна на 8 май 2018 г. и първоначално трябваше да приключи за 300 календарни дни.

Проблем след проблем

Гражданската организация „Спаси София” разпространи нови снимки от вече ремонтирани участъци, на които се вижда разминаване между настилките и различен цвят от поставените плочки. „Виждаме резултата от мърляво изпълнение и пълна липса на надзор. Качеството на настилката е различно, за което и преди сме сигнализирали, но реакция няма. Растерите са напълно сбъркани и са завършвани на принципа "както ми дойде". Настояваме за незабавно преправяне на настилките там, където растерът не е спазен, а фугите са огромни, за подмяна на всички плочки с различно качество, за налагане на глоба за некачествено изпълнение на фирмата”, призовава неправителствената организация.

 

  

Ключови думи:

Граф Игнатиев, ремонт

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?