Quantcast
МОН намали проверяващите на изпитите след седми клас | СЕГА
facebook
twitter

България

МОН намали проверяващите на изпитите след седми клас

Преподаватели очакват проблеми заради орязаните комисии и кратките срокове за оценяване
 EПА/БГНЕС
Във Варна 20-ина учители ще трябва да оценят за 5 дни около 7000 ученически работи.

Оценяването на изпитите след седми клас ще бъде поставено пред сериозно изпитание. Причината е, че просветното министерство рязко е намалило броя на проверяващите учители и е скъсило сроковете за проверка, научи "Сега". Тази година оценяването за първи път ще става изцяло онлайн - всички изпитни работи ще бъдат сканирани от МОН в обща платформа, в която след това учителите ще влизат и ще проверяват работите. На изпита по български език и литература в понеделник ще се явят около 60 000 деца. В сряда ще бъде изпитът по математика. 

В София-град вместо 120, оценителите по български и литература ще бъдат 64. Във Варненска област от 31 проверяващите са станали 21, в малките области - от десетима са свити на петима. "За да влязат в графиците, проверяващите могат единствено да претупат проверките, без да се концентрират много-много върху работата на децата", опасяват се преподаватели, на които е обяснено, че причина за всичко това е фактът, че за първи път всички работи ще се проверяват електронно (м.г. имаше една част, която се проверяваше ръчно), а явяващите се са доста повече от капацитета на електронната система. Очакванията са един преподавател да оценява по около 60-70 работи на ден, но според някои експерти в София може да се стигне и до 100 теста на ден.

Броят на проверяващите е бил намален едва преди няколко дни - на 10 юни. Много редови учители и експерти от регионални инспекторати са били шокирани, потърсили са връзка с МОН, но без резултат. Пред "Сега" преподавател описа целия процес по набиране на оценители: “През март няколко хиляди учители от цялата страна бяха обучени за електронни оценители. Желаещите да получат подобни умения трябваше да проверят 60 писмени работи в продължение на няколко седмици, паралелно с всекидневната си работа в училище. Ония, които „преминаха през ситото“, се явиха на стрес тест през априлската ваканция, за да оценят за един ден 30 писмени работи. И тъй като бяха малко учителите, пожертвали енергия и нерви да участват във всичко това, те станаха част от предварителния състав на областните комисии, които щяха да проверяват националното външно оценяванe. На 10 юни обаче до директорите на училищата пристига заповед, от която личи, че съставът на комисиите е силно орязан. А в същото време периодът, в който писмените работи трябва да бъдат проверени, е намален на 5 дни - от 20 до 25 юни. Доскоро в страната, когато проверките не бяха електронни, срокът за предаване и публикуване на проверените изпитни работи беше не по-малко от 12 дни, а комисиите от оценители бяха около три пъти по-големи. Когато получават писмото с квоти на оценителите по региони, една част от областните експерти се опитват да се противопоставят, пишат доклади, протестират по телефона. От МОН обаче им обясняват, че системата може да работи максимално с 800 токен устройства, затова намалили квотите”.

От МОН не отговориха на въпросите на "Сега" колко са били проверяващите миналата година, нито обясниха защо сега броят им е намален. Оттам посочиха само, че 800 души ще проверяват изпитите по български и математика. Всяка работа се проверява от двама оценители, а при разминаване тя отива и при трети.

Преподаватели коментират и че доста от проверяващите нямат нужните компютърни компетентности, за да проверяват онлайн изпитните работи. Учители виждат като единствен изход от ситуацията промяна на сроковете за проверка, оттам – и за издаване на свидетелства за завършено основно образование, класиране, кандидатстване и записване в училища.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов потвърди за намаления брой проверяващи, признавайки, че самият той е бил изненадан. По думите му една от причините за това е, че електронната платформа, в която ще се проверяват работите, не може да издържи включването на прекалено много оценители. Идеята на електронното проверяване освен това е и всеки оценител да може спокойно да проверява от вкъщи - през цялото денонощие, а не само през светлата част, като си взема почивки, когато пожелае. "Действително броят на дните за проверка е намален, а обемът работа, който трябва да поемат учителите, е увеличен, посочи той. Стаматов обаче припомни, че за тази си дейност проверяващите ще получат допълнително възнаграждение. Според него и дума не може да става, че оценката на изпитните работи ще се претупа, тъй като тук е заложен професионализмът на педагозите. По думите му новата ситуация няма да ощети по никакъв начин учениците и родителите, които ще получат резултатите си по-скоро.

УСПОКОЕНИЕ

"Оценяването се прави за първи път не на хартия, а в компютърна среда, подобно на зрелостните изпити. Практиката от тях показва, че на ден е възможно да се проверяват много повече от 60 работи, но именно с цел гарантиране на прецизност се поставят ограничения. Изключена е възможността за “свръхнатоварване”, защото и на хартия в немалко случаи учители проверяват и над 60 работи на ден, а в новите условия от тази година отпада необходимостта да се попълват индивидуални протоколи и да изчисляват средни резултати в общи протоколи, защото това ще става автоматично", коментираха от ведомството на Красимир Вълчев.

Още

МОН определи ваканциите през новата учебна година

01.09.2021

2777
Матурата по професия става задължителна от догодина
СМГ отново приема с най-висок бал в София

13.07.2021

Обновена

4002