facebook
twitter

България

Мая Манолова иска строги изисквания за фирмите, внасящи отпадъци

"Изправи се.БГ" вече е изготвило предложения за законодателни промени
366
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Движението на бившия Омбудсман Мая Манолова "Изправи се.БГ" е подготвило предложения за промени в закона за управление на отпадъците. Сред тях са по-строги изисквания за фирмите, които се занимават с отпадъци, както и въвеждане на съгласувателна процедура с кметовете, когато в близост до населеното място предстои разкриването на площадка за съхраняване на отпадъци.

"В сегашния Закон за управление на отпадъците изискванията към фирмите, които се занимават с вноса, превоза, съхранението и обработката на отпадъци са занижени. С хората от Инициативните комитети по места, на които се съхраняват отпадъци и се планира обработката на такива, обсъдихме проблемите им и предлагаме конкретни промени в българското законодателство", заяви Манолова днес, цитирана от БНТ, по време на форум, на който бе обсъден проблемът с вноса, превоза и обработката на отпадъци в България. Обсъждането обединява местни инициативни комитети от места с проблеми със съхраняването и третирането на отпадъци от София, Шумен, Попово, Пещера, Батак, Севлиево, Благоевград.

В момента фирма фантом, с 1 лев капитал и без имущество, може да внася, съхранява, транспортира и обработва отпадъци. Много от площадките за съхранение на боклук са с неизвестен собственик - не е ясно кой е транспортирал отпадъците, с каква цел, колко време ги съхранява и какви са следващите планове", допълни Манолова, подчертавайки, че в момента законът за управление на отпадъците е един от малкото закони, които допускат мълчаливо съгласие при подадени документи за регистрация и транспорт и обработка на отпадъци.

Манолова и екипът ѝ предлагат съхранението на отпадъците да става само на територията на инсталацията, където ще се извършва тяхното третиране. Сред предложенията е намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на шест месеца, както и замяна на режима на мълчаливо съгласие при заявяване на разрешение или регистрация с режим на мълчалив отказ по отношение на заявленията за разрешение на дейности, свързани с отпадъци. Подготвените промени предвиждат задължително видеонаблюдение на площадките за съхранение на отпадъци и проследяване на превозните средства, които внасят или превозват отпадъци на територията на Република България.

От гражданската платформа предлагат и завишени изисквания към технологиите на централите и инсталациите за изгаряне на отпадъци, които да гарантират, че всички вредни газове и съединения, в резултат на изгарянето, ще бъдат унищожени и излизането им в околната среда няма да бъде допуснато. От "Изправи се.БГ" настояват намеренията за съхранение и обработка на отпадъци да се съгласуват с кмета на съответната община, както и да се допитват до местните общности. Увеличаване на санкциите за третиране на отпадъци и ограничаване на вноса на отпадъци с капацитета на инсталацията, която ще ги преработва, също са сред предложенията. "Контролът е затруднен от хаотичното разположение на площадките за съхранение на отпадъци. Не е ясно дали предвидените в закона срокове за съхранение се спазват, страната е пълна с нерегламентирани сметища. На територията на София също има нерегламентирани сметища, в района на Нови Искър са около 30 незаконните сметища", допълни Манолова.

Мая Манолова твърди, че вносът на боклук за периода от 2011 до 2017 година се е увеличил 15 пъти или от 10 хил. тона на 150 хил. тона. По думите й изнесеният боклук за 2017 г. от България е 15 пъти по-малко от внесения, а същевременно над 190 хил. тона от внесения са предназначени за изгаряне.

Ключови думи:

Мая Манолова, отпадъци
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ТЕЦ "Бобов дол" възобновява горенето на отпадъци

28.03.2020

833 5
МОСВ предлага без търгове при изгаряне на отпадъци

17.03.2020

173
Диана Ковачева остава единственият кандидат за омбудсман

12.03.2020

83

Коментари

d5555

Трябваше да направиш партия майче щях да гласувам за теб.

 

viking battle

Аман от т*пи кокошки дето знаят само общи приказки да приказват и АБСОЛЮТНО нищо да не свършат като работа..освен по стар комунистически обичай- само за собственият си г*з ...трагедията е че това нещо се явява в очите на много хора за алтернатива на гроб , а те са едни и същи лапачи

Pojar

Ти пък си тъп, обори го.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×