facebook
twitter

България

КС пита щаба и контращаба за Закона за здравето

Конституционният съд прие да разгледа искането на президента срещу извънредната епидемична обстановка
565
 Илияна Кирилова

Конституционният съд допусна да разгледа по същество искането на президента за обявяването на последните промени в Закона за здравето за противоконституционни.

Преди седмица държавният глава Румен Радев сезира КС заради текстовете, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка. Критиките на Радев са към това, че извънредната обстановка се обявява от правителството, а не от парламента, че в закона няма пределен срок за продължителността й, формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничаване на техните права. Според президента тези промени в Закона за здравето "го отдалечават от конституционните стандарти, допускащи ограничаване на основните права, и не държат сметка за ролята, която законодателната власт има в този процес". Президентът твърди, че "законодателят абдикира от конституционната си отговорност при ограничаване на основните права на гражданите, като недопустимо делегира на изпълнителната власт собствените си си правомощия."

От определението на съда се вижда, че поканени за становище са представители на Националния оперативен щаб - проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ангел Кунчев. Мнение по делото се търси и от проф. Радка Аргирова и доц. Атанас Мангъров, които бяха част от Медицинския съвет към правителството. Този съвет просъществува съвсем кратко. А шумно рекламираният доклад от 400 страници на т. нар. алтернативен медицински щаб (МЕС), създаден от премиера Бойко Борисов, се оказа секретен и недостъпен за широката публика.

 

 

Като страни по делото на президента срещу Закона за здравето са конституирани парламентът, правителството, здравният министър, върховните съдилища и главният прокурор, Висшият адвокатски съвет, омбудсманът, Националният център по заразни и паразитни болести и Националният център по обществено здраве и анализи. Потърсено е и мнението на Българския лекарски съюз, Асоциацията на епидемиолозите, дружеството по вирусология и дружеството по инфекциозни болести.

Кои текстове атакува Радев

В Зокона за здравето беше записано, че при непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите от епидемично разпространение на заразна болест по предложение на здравния министър кабинетът обявява извънредна епидемична обстановка. Заразните болести са изредени в закона - холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне.

В закона беше записано и кога има непосредствена опасност за живота и здравето има. Сред критерии са причинителят на болестта да е патоген с висок епидемичен потенциал, да протича по-тежко от очакваното, да поставя в риск уязвими или рискови групи от населението (деца, възрастни хора, бежанци, лица с имунен дефицит и/или с хронични заболявания и други), да има регистрирани случаи сред медицински специалисти.

При обявена извънредна епидемична обстановка, в каквато сме в момента, министърът на здравеопазването въвежда мерки. Те може да включват и забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави, ограничаване придвижването вътре в страната, спиране на обекти и услуги.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Николова иска евтини чадъри на плажа и догодина

28.09.2020

522 3
МФ пуска юздите за бюджетните разходи

28.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

789 10
Едва 4 на 1000 паралелки в страната са в карантина

28.09.2020

Обновена

2101 8

Коментари

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Разпитът би трябвало да се проведе в Гитмо, щото единствените методи гербави калинки да кажат истината са противоконституционни.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Г-н Президент, добре си е "обстановката". Я колко хора останаха живи. Справка - съседната "гореща" новина

Slava
снимка на Slava

Стана смешен пред целия свят.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Вярно. Трябваше да го върне.

Nashenec

Странното е как може толкова лековерно да се оставим в ръцете на явни неспециалисти по дадената медицинска област.

Единият е хирург и независимо, че е ракошен хирург, си е хирург. Ако беше поне анастезиолог щеше да е наясно на какво обрича болните, които стоят повече от 3-4 дни интубирани.

Другият е може би най-големият ни специалист по зарази, базирани на ... гъбички. Казано по докторски "гъбар". Изключителен, но гъбар.

Третият разбира от стерилизиция, но не и от вируси. Май в този щаб има само 1 или двама, дето имат нещо общо като специализация "вирусология". И това, че са зявървали медицина не значи, че разбират от вирусология. То като с инженерите - това не значи, че всеки инженер може да поправи счупена машина или да построи къща. Има си специалности и това не е случайно. Даже при докторите е още по важно - ако нямаш специалност нямаш право да предписваш специализираните лечения. Затова джипитата ни пращат на специалисти, а не решават всичко сами. Докторите са го измислили това, а не ние другите.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш