Медия без
политическа реклама

Кьовеши прехвърли сградата си в София на главния прокурор

22 Юни 2023
Илияна Кирилова
Лаура Кьовеши

По настояване на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши Висшият съдебен съвет прехвърли стопанисването на сградата на европрокуратурата в София на българския главен прокурор.

Оказва се, че в сградата на ул. "Г. С. Раковски" 134 в София, отпусната на европрокуратурата за българския й офис преди близо година, дори не е започнал ремонт. Т.е. изобщо не е ясно кога европейските делегирани прокурори ще могат да я ползват.

С писмото си до съвета Кьовеши обяснява, че нито тя, нито някой от европрокуратурата може да бъде определен като отговарящ за сградата. На 16 март т.г. тя бе възложена за стопанисване на българския представител в европейската прокуратура в Люксембург Теодора Георгиева.

Тогава съветът е обсъдил писмо на Георгиева и на ръководителя на европейските делегирани прокурори в България Димитър Беличев, които посочват, че сградата е опасна, рушаща се, необезопасена, с разлепени плакати и транспаранти на политически партии. Те сами молят сградата да им бъде предоставена за стопанисване.

Става ясно още, че сградата няма строителна документация, необходима за възлагане на проектиране и ремонти и тепърва е решено да се възложи изготвяне на технически паспорт и енергийно обследване. В бюджета на ВСС за 2023 г. (той е част от държавния бюджет, т.е. още не е приет) са предвидени 4 милиона лева за ремонт.

Днес във ВСС се яви лично Теодора Георгиева, за да обясни, че е "възникнал казусът" с регламента, по който работи европейската прокуратура, както и с националното законодателство. "Европейският прокурор е служител на ЕС. Той не е част от съдебната система по време на мандата си. Европейският прокурор няма правомощие за управление на тази сграда. Ние нямаме правомощия по Закона за обществените поръчки", обясни Георгиева. Тя помоли съветът да прехвърли сградата на главния прокурор, като изрично да бъде уточнено, че тя е за нуждите на европейската прокуратура. Така и стана.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?