Медия без
политическа реклама

Конституционният съд ще каже дали са законни онлайн депутатите

За мнения по делото са поканени Даниел Вълчев, Емилия Друмева, Янаки Стоилов, Екатерина Михайлова

10 Дек. 2020
Конституционен съд

Конституционният съд ще реши дали не е нарушен основния закон с онлайн участието на депутати в работата на Народното събрание. Това стана ясно след като днес 12-те висши съдии допуснаха до разглеждане по същество искане на 54 депутати от опозицията. Те настояват за  установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание от 6 ноември 2020 г.. Именно с него бяха приети Правила за участие в пленарните заседания на Народното събрание  на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина, поради COVID-19. Това стана с гласовете на управляващата коалиция, която изпитваше сериозни затруднения с осигуряването на кворума.

Депутатите от опозицията обаче оспориха решението на колегите си. В тяхното искане пред КС се твърди, че този акт нарушава директно конститицията, която изисква Народното събрание да открива заседанията си и да приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители. Според вносителите "дистанционното участие чрез различни технологични средства не може адекватно да замени изрично постановеното в Конституцията изискване за лично присъствие и участие на народните представители в дискусиите и гласуването в пленарната зала". Смисълът на това лично присъствие е да гарантира минимум представителност при провеждане на заседанието, съответно вземането на решения от най-висшия държавен орган “, пишат още те. 

КС приема за редовно тяхното искане и определя, че ще се произнесе по него по същество. Като заинтересовани по делото са определени парламент, президент, правителство и Държавна агенция "Електронно управление". КС кани за становища и Съюзът на юристите в България, Асоциация „Прозрачност без граници” и Институтът за модерна политика. 

Ще бъдат поканени за мнения и Даниел Вълчев, Емилия Друмева, Екатерина Михайлова, Пенчо Пенев, Пламен Киров, Снежана Начева, Янаки Стоилов, Атанас Славов, Зорница Йорданова, Мартин Белов, Наталия Киселова и Христо Паунов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?