Quantcast

Медия без
политическа реклама

Комисията за личните данни се зае с Инспектората на ВСС

Снимка: Архив
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова отказа да прекрати отпуска си въпреки скандала с личните данни на съдия Мирослава Тодорова, разпространени от ИВСС.

Комисията за защита на личните данни влиза на проверка в Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС), който публикува имуществената декларация на съдия Мирослава Тодорова, без да заличи личните ѝ данни, както и тези на семейството ѝ, съобщи "Капитал".

На 18 юли ръководената от Теодора Точкова институция публикува на сайта си имуществените декларации на магистратите за предходната година, като тази на съдия Тодорова съдържаше нейните адрес, ЕГН, информация за личната карта и мобилния телефон, както и трите имена на съпруга ѝ и непълнолетното ѝ дете. В името на файла с декларацията на Тодорова е записано "NE SE CHISTIIIIIIII". В същия ден публичният регистър с имуществените декларации беше спрян и оттогава не работи. От КЗЛД посочват, че са започнали производство по оценка на риска на нарушенията на сигурността в ИВСС, а освен това са образували проверка по случая. 

Главният съдебен инспектор Точкова беше поканена от Съдийската колегия на ВСС да даде обяснение по случая. Тя обаче се оправда, че е в отпуск, и изпрати писмена позиция. В нея се казва, че "става дума за пропуск, а не тенденциозно отношение към съдия Тодорова". Точкова прехвърли вината на служител на ИВСС, който бил с икономическо образование и не успял да "изчисти" декларацията на съдията. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обаче е категоричен, че това становище не отговаря на ключови въпроси. Той попита защо декларацията на съдия Тодорова е била публикувана, щом е било ясно, че личните данни в нея не могат да се изчистят.

Мирослава Тодорова от своя страна заяви, че не вярва на обясненията на инспектората. Според нея, ако ИВСС няма достатъчен капацитет да се занимава с имотните декларации (доскоро това правеше Сметната палата, б.а.), трябва да се помисли дали е оправдано да има такива правомощия. След като я изслуша, ВСС изказа "тревога и непримиримост" в декларация.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?