Медия без
политическа реклама

Казус: Редно ли е насред жега токът да спира целодневно?

Жителите на малките населени места се оплакват от профилактиките

09 Юли 2023
Илияна Кирилова

Все повече хора от селата и малките градове се оплакват от целодневни токови профилактики насред знойните жеги. "Нормално ли е по 8-9 часа да няма електричество? В големите градове планираните спирания са доста по-кратки, защото иначе ще настане скандал. Но в по-малките населени места е тормоз. Явно важат практиките от едно време, когато на дълбоката провинция се гледаше с други очи. Допуска ли някой например, че храната в едно заведение ще остане годна, след като 9 часа хладилниците са спрели? Отделно от това много хора работят вече от селата дистанционно, спирането на тока ги откъсва от служебните задължения", твърдят недоволните.

Кратък преглед на сайтовете на ЕРП-тата показва, че иде реч за наистина целодневни прекъсвания. Утре например в Бяла Черква, община Павликени, профилактиката ще е между 08:30 ч. до 16:30 ч., в същия диапазон и за части от Банско и Белица. Във вторник  в Сухиндол - между 08:30 ч. и 17:00 ч., и т.н. В големите градове също има дълги прекъсвания, но предимно за вилните им зони.

Експерти от бранша твърдят обаче, няма как да се избегнат подобни спирания. Ремонтите се извършват през топлото полугодие, защото в студеното техническите затруднения са повече, а и енергията е доста по-нужна на хората тогава (за отопление). Отделно в малките населени места съоръженията са по-стари, което изисква повече време за работа по тях.

Но така или иначе темата ще е все по-актуална със завръщането в малките населени места на все повече хора в работоспособна възраст.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ток, електричество

Още по темата