Медия без
политическа реклама

Карадайъ предупреди за дефект в българския етнически модел

Само ние от ДПС градим държава на основата на толерантността, смята лидерът на движението

22 Юни 2023
Мустафа Карадайъ
Илияна Димитрова
Мустафа Карадайъ

Завоалирани предупреждения за проблем с етническото положение у нас отправи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той направи това в изявление по време на конференция на тема „Към избори за Европейски парламент през 2024 г.“, организирана в София от неговия съпартиец и евродепутат Илхан Кючюк.

Карадайъ песимистично е заявил, че „живеем в смутни времена“, причинени от пандемията, социално-икономическата криза и войната, което, според него, е „естествената среда за радикализъм, противопоставяне и разделение, които са основани на омразата и търсене на виновник“. „От историята знаем, че универсален виновник са малцинствата, а най-големите персонални виновници са техните лидери и представители“, казал е водачът на ДПС.

Той е припомнил историческия разказ, разпространяван от партията, за участието на почетния й председател Ахмед Доган в нелегалната съпротива срещу комунистическия режим и репресиите, на които са били подложени българските турци и мюсюлмани. Както и последвалото създаване на ДПС, на което Карадайъ приписва заслугите за това, което нарича български етнически модел. „Моделът БЕМ (Български етнически модел), чийто архитект е д-р Ахмед Доган, който има за основа толерантността и заедността, стана единственият конвертируем политически продукт на България. БЕМ беше необходимото и задължително условие за членството на България в НАТО и ЕС“, твърди той.

Той е показал видимо негодувание от останалите политически сили, за които смята, че не се интересуват от поддържането на етническия мир. „Оказва се, че след 33 г. само ние от ДПС градим държава на основата на БЕМ. Другите партии го приемат в най-добрия случай за даденост. Играят на тънката струна на предразсъдъците на мнозинството, отричайки БЕМ. Градят отношения на противопоставяне, разделение и омраза“, казал е Карадайъ. След което констатира: „Модел, който не се развива, дефектира!“

„Всички сме част от някоя общност – местна, национална, европейска, етническа, религиозна и т. н. Ние ще бъдем силна общност само ако всички имаме усещането, че сме справедливо представени, на основата на еднакви, равни възможности, независимо от произхода си. А така ли е в ЕС? А така ли е в България след 33 г. демокрация и БЕМ, или по-скоро отричане на БЕМ?“, предупредително е попитал Карадайъ. И е заявил: „Важно е да заявим честно и открито, ако моделът БЕМ е дефектирал, с какъв модел ще продължим напред.“ Не е дал обаче отговор на този въпрос.

 

Още по темата