Медия без
политическа реклама

Кабинетът развърза кесията за просвета и култура

Бойко Борисов изненада МОН с 20 млн. лв. за училищни автобуси

От МОН тепърва ще правят анализ на действащите училищни автобуси и тези, които се нуждаят от подмяна.
Илияна Кирилова
От МОН тепърва ще правят анализ на действащите училищни автобуси и тези, които се нуждаят от подмяна.

Броени дни преди 24 май и в разгара на кампанията за евроизборите премиерът Бойко Борисов развърза кесията и раздаде 30 млн. лв. за просвета и култура. Новината бе обявена лично от него вчера в началото на правителственото заседание. Част от парите - 7.5 млн. лв. за УНСС, се очакваха, но останалите средства се оказаха плод на изненадващо избликнала премиерска щедрост. Така МОН ще получи 20 млн. лв. за училищни автобуси, а националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" - около 2 млн. лв. за ремонт.

УНСС получи парите след вопъл, че е пред фалит, защото Владислав Горанов не им дава обещани 7.5 млн. лв. за нов корпус, за който вузът има и 4.5 млн. европейско финансиране. МФ настоява университетът първо да похарчи евросубсидията и даже започна да проверява поръчката за строежа, но Борисов сложи край на "неприятния" за него спор и в резултат - 7.5 млн. лв. допълнителен трансфер бяха гласувани вчера с правителствено постановление.

Останалите средства за МОН обаче будят въпросителни, защото досега не е ставало въпрос за нуждата от тях. Допълнителните 20 млн. лв., предназначени за училищни автобуси - за ремонт на стари или закупуване на нови, ще се гласуват следващата седмица. Към момента няма яснота за колко автобуса ще стигнат те и към кои райони ще се насочат, но се предполага, че може би ще бъдат купени 100 автобуса. От просветното министерство са получили заръка да направят анализ на наличните училищни превозни средства - кои са в пълна изправност, кои са за ремонт или подмяна. "Дори да има най-малко съмнение за изправността на даден автобус, той ще се подмени, за да се гарантира сигурността на децата", коментираха от МОН. От там не можаха да кажат колко са наличните в момента автобуси, водещи ученици до училище.

Късмет извади и националната библиотека, за която кабинетът ще отпусне 2 млн. лв. "Ремонтът на библиотеката - падат камъни, парчета, не е ремонтирана, сигурно откакто е построена, затова отпуска Министерството на културата 2 млн. Идва 24 май, така че - да действат", разпореди се в типичния си стил Борисов.

Монументалната сграда и фондовете са в окаяно състояние от години. Основен ремонт на 65-годишната сграда не е правен от появата й, а авариите и инцидентите напоследък се застъпват. В началото на тази година за спасяването й бяха отпуснати 782 400 лв. С тях в момента тече нискобюджетен ремонт на непрекъснато течащия покрив. През 2017 г.  участък от стъклената част на покрива се срути върху посетител, но тогавашният служебен министър Рашко Младенов отпусна едва  21 хил. лв. Новите 2 млн. лв. ще отидат за основен ремонт на самата сграда и подмяна на инсталациите й.

НА ДВА ФРОНТА

Спасеният от "фалит" икономически университет върти доходен бизнес с отдаване на имоти за нощни заведения, напомниха майки покрай скандала с новия корпус. УНСС е отдал цели 11 свои имота за дискотеки в Студентския град, алармираха от Сдружението на майките срещу насилието, които преди дни поискаха прекратяване на "срамната рентиерска дейност на ректорите на държавни университети", защото резултатът от тази политика е "опростачване и чалгизиране на младото поколение". От там обявиха, че на територията на Студентския град има 200 заведения, 44 от които са дадени от висши училища за нощни клубове. За най-фрапиращ случай те посочиха бившия Студентски стол № 33 на ул. "Атанас Манчев" в Студентския град, който с благословията на ректора на УНСС е превърнат в чалготека („Клуб 33“).

"Всички тези имоти са предоставени на университетите от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях, но ректорите в крещящо нарушение на Закона за висшето образование са превърнали умишлено помещенията в чалготеки, кръчми и нощни барове, за да си докарват стабилни приходи от наеми. Тъкмо по тази причина настояваме просветното министерство да задължи ректорите на висшите учебни заведения (в това число и ректорското ръководство на УНСС), да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образованието и обитаването на студентите", заявяват от родителската организация.

Университетските ръководства са длъжни да използват имотите по предназначение, но до по-конкретни законови промени така и не се стига поради силното лоби на съдържателите на заведения в Студентския град. Спорадичните опити на властта да сложи ред в квартала след поредица от трагични случаи досега винаги се провалят в парламента. Последно през 2012 г., когато 19-годишен младеж загина в пиянска свада, Огнян Стоичков от "Атака" внесе законопроект, който забраняваше на вузовете да предоставят ползвано от тях имущество, независимо от собствеността, за откриване на игрални зали и казина по смисъла на Закона за хазарта, както и за заведения с работно време след 22 ч. Внесените от него промени предвиждаха и казина и зали, работещи след 22 ч., да не могат да бъдат на по-малко от 100 м от студентските общежития. Тя обаче стигнаха само до първо четене в зала, като клубовете ги атакуваха с аргумента, че няколко хиляди души щели да останат без работа.

Още по темата