Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът отпусна 22,3 млн. лв. за проекти на БУЛ БИО

Дружеството ще инвестира в нова производствена линия за БЦЖ ваксината

09 Дек. 2020Обновена

22,3 млн. лв. ще получи държавното дружество БУЛ БИО за реализация на три свои инвестиционни проекта. Фирмата, специализирана в производството на лекарствени продукти и медицински изделия, представи новите си разработки още в края на април, а сега получава от кабинета и финансиране за реализацията им. 

10,8 млн. от отпуснатите средства ще бъдат насочени към нова производствена линия на БЦЖ ваксината. Очаква се това да доведе до удвояване на производството. Дружеството очаква удвоените мощности да позволят задоволяване на търсенето както в България, така и в съседни страни. 7,3 млн. лв. ще бъдат отпуснати за закупуване на допълнителна апаратура за производството на човешки кръвни продукти. Третият проект, за който БУЛ БИО ще получи 4,2 млн. лв. финансиране,  е за възстановяване на производството на  хиперимунна животинска плазма от коне. Дружеството планира да излезе на световните пазари с това производство, плазмата се използва в случаи на  змийско отравяне, дифтерит или тетанус, обясниха през април от дружеството.  

„Средствата ще отидат по тези направления в БУЛ БИО, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света“, коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По-късно Борисов отиде на крака да обясни на служители на дружеството как правителството е подкрепило всичките му инициативи и се е доверило на българските специалисти. С премиера бе и шефът на ВМА и председател на НОЩ Венцислав Мутафчийски, който след подканяне от премиера потвърди, че благодарение на продукцията на БУЛ БИО тетанус "не е виждал". "Едно от най-честите усложнения във военния травматизъм  е тетанус и газовата гангрена. Благодарение на продуктите на БУЛ БИО нямаме такива проблеми", каза Мутафчийски. По списъка със суперлативи мина и шефът на Пирогов Асен Балтов, който потвърди, че токсикологията на института е един от най-големите консуматори на противозмийския серум.  "Той е специфичен за България, защото отровата е специфична за всеки регион. На всички е ясно, че без това не може. Змийският серум липсваше", каза Балтов. Здравният министър Костадин Ангелов се отчете със списък на международните договори на фирмата. "БУЛ БИО има договор с УНИЦЕФ на стойност 19,065 млн. долара, с LG CHEM 3,6 млн. долара - за Южна Корея, и договор с турска компания за 3 млн. евро", изтъкна Ангелов. "Друго нещо, което е много важно за БЦЖ ваксината - от януари до ноември 2020 са произведени 22 млн. дози, виждате, че всички континенти се запасяват, ето виждате, стрелките тръгват към всички континенти", показа Ангелов. Според Ангелов голямо търсене на световния пазар има и за произвежданата от БУЛ БИО Тетатокс ваксина срещу тетанус. "Да ви благодарим още веднъж, че разнасяте славата на България", каза на работещите Борисов. 

България произвежда собствена БЦЖ ваксина от 1957 г. насам. Ваксината срещу туберкулоза се поставя задължително на децата, като са предвидени общо 4 дози. Самата ваксина е изпробвана за пръв път през 1921 г. Причинителят на туберкулозата е открит през 1882 г. от германския учен Роберт Кох. През 1905 г. той получава Нобелова награда за медицина за откритието си. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?