facebook
twitter

България

Кабинетът и синдикатите поведоха нов спор за отпуски

675
СНИМКА ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Позиция на правителството по дело в Съда на Европейския съюз предизвика гневна реакция на КНСБ. Става дума за платения годишен отпуск на служител, който е бил неправомерно уволнен и впоследствие възстановен на работа от съда. В тези случаи периодът между уволнението и връщането на работа се зачита за трудов стаж и върху него се дължат осигуровки. Според решение на Върховния касационен съд от 2009 г. обаче върху този период не се полага платен годишен отпуск. Именно по казус за този отпуск Районен съд - Хасково е изпратил преюдициално запитване до Съда на ЕС.

Правителството смята, че нашата практика не нарушава европейската директива за организацията на работното време. КНСБ обаче се обяви против позицията на правителството. От синдиката са недоволни, че решението е взето без съгласуване със социалните партньори и без обсъждане в рамките на съвета за тристранно сътрудничество. Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов припомни, че правото на отпуск е конституционно и според Кодекса на труда се придобива при натрупване на минимум 8 месеца трудов стаж.

ПРЕДИСТОРИЯ

Това не е първият път, когато въпросът стига до европейските институции. През 2016 г. имаше подобно запитване до ЕК и тогава становището на комисията беше, че за това време се полага отпуск. Жалбата обаче бе придвижена към съответната служба и у нас повече за нея не се чу. Наскоро работодателите използваха друго становище на европейския съд по румънски казус да поискат да се махне платеният годишен отпуск върху отпуска за отглеждане на дете. Социалното министерство засега не планира такива промени.

Ключови думи:

отпуск, Кодекс на труда
Все още няма коментари

Още

КПКОНПИ крие отпуските на Пламен Георгиев
Европейска директива въвежда нови видове отпуск

14.06.2019

Яна Николова

3932
Още една бизнес организация поиска по-гъвкав Кодекс на труда

12.06.2019

Йоана Петрова

187

Влез или се регистрирай за да коментираш

×