Quantcast

Медия без
политическа реклама

И прокуратурата иска КПКОНПИ да каже цената на делото срещу Цветан Василев

Комисията дължи прозрачност на разходите си, обяви обвинението в процес за достъп до информация

Илияна Кирилова

Разходите на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по делото за конфискация срещу шефа на фалиралата КТБ Цветан Василев са публична информация. Те не са "търговска тайна", както твърдят от комисията. КПКОНПИ е държавен орган, който се финансира от бюджета, а не е стопански субект. Това пледира Емил Дангов от Върховната административна прокуратура по делото за достъп до информация, което "Сега" води срещу комисията. На първа инстанция преди година Софийският административен съд нареди Пламен Георгиев да предостави данните, но той обжалва и така казусът стигна до Върховния административен съд. Неговото окончателно решение се чака до края на месеца.

Прокурор Дангов напомня, че разходите на КПКОНПИ, свързани с иска за конфискация на имуществото на Василев, са "публични бюджетни средства и комисията дължи прозрачност при отчитане на разходването им". Според него търсената от "Сега" информация не е класифицирана и комисията не може да твърди, че тя е служебна тайна.

Тезите на комисията за търговска тайна и секретни данни са оборени и от адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Няма данни по делото, че информацията е класифицирана, обяснява той. И допълва, че "простото позоваване на класифицирана информация не идентифицира дадена информация като такава". "И за неюристи е очевидно, че КПКОНПИ не е търговско дружество и се надяваме да не се превръща в такова", пледира още Кашъмов. И напомня, че в случая надделява общественият интерес данните за разходите на комисията да бъдат публични.

Процесът по гражданския иск на комисията за конфискация на 2.2 млрд. лв. срещу Василев, съпругата му и дъщеря им, както и 24 фирми, беше образуван в Софийския градски съд през март 2016 г. Делото обаче е спряно, тъй като магистратите пратиха въпроси по казуса до съда на ЕС в Люксембург и сега се чака неговото произнасяне.

 

ОТКАЗЪТ
Георгиев отказа информация дали властите в Швейцария са уважили негово искане за обезпечителни мерки върху имотите на Василев и семейството му там. Съпругата на бившия банкер Антоанета Василева заяви в телевизионно интервю, че комисията за конфискация дължи разноски на Швейцария. С аргумента, че това е служебна тайна, Георгиев отказа да отговори вярно ли е това, в какъв размер са, платени ли са, както и дали има откази и от други държави и съответно разноски. "Сега" попита и какви други разходи са направени във връзка с проверката на имуществото на банкера и на семейството му. При внасянето на иска за конфискация в съда Георгиев обяви, че той е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали тежат близо 6 т. "Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес", обясни той. На въпрос за каква сума става дума, отговорът е, че това е търговска тайна.

Още по темата