facebook
twitter

България

И догодина Пловдив ще е клиент на прокуратурата

Разследването как се харчат пари за европейска столица на културата продължава
91
 Илияна Кирилова
Голямата заря бе последвана от продължителна проверка.

Пловдивските медии съобщиха, че местната Окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с откриващата проява по титлата „Европейска столица на културата“. Церемонията коства 2.2 млн. лв., а магистратите ще проверяват дали длъжностно лице е извършило престъпление. Проверката започна в средата на януари, веднага след церемонията, като първа бе ангажирана Икономическата полиция, а после и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Всичко това на този етап означава единствено, че една година не е стигнала да се установи извършено ли е престъпление. Задачата остава за 2020 г.

Сегашните действия на прокуратурата се базират на доклада на АДФИ. Официалната информация сочи, че агенцията е открила седем нарушения при откриването от проверени общо 43 договора и 13 обществени поръчки. В публични коментари обаче се споменават далеч по-малко констатирани съществени нередности.

Например според сайта „Под тепето“ нарушението е едно - договор за предоставяне на мотокари, кранове и друга специализирана техника. В техническата спецификация към условията на поръчката били посочени конкретни търговски марки и модели  – LINDE, JLG 4017, JL800AJ, Dino 180, без да се сложи уточнението „или еквивалентна техника“. Заради провинението директорът на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев бил глобен с акт. Сайтът цитира и председателя на общинския съвет Савина Петкова, която хвали организаторите и споменава, че нарушенията са две. Коментарът й е направен през октомври, когато е оповестена ревизията на АДФИ: „Ако човек прочете доклада внимателно, особено като мен, ако си го работил това нещо и си учил години наред, разбираш всъщност колко много работа са свършили от „Пловдив 2019”. Аз ги похвалвам за това, браво на тях! (…) Според мен този доклад е в тяхна полза, с изключение на тези две нарушения, за които не съм сигурна, ако се стигне до съд, дали биха издържали в съда”.

Все още няма коментари

Още

Човек от КПП: Тръгвам сутринта, а стигам на работа по обяд

27.03.2020

Обновена

61578 67
"Зелени закони" освети още една скандална замяна по морето

27.03.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

4192 5
Прокуратурата обяви, а после отрече, че събира данни на доброволци

27.03.2020

3932 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×