facebook
twitter

България

ГЕРБ върна ексминистър Николай Нанков в правителството

Досегашният зам.-министър Малина Крумова ще създава нова агенция - за пътна безопасност
369
Илияна Кирилова
Николай Нанков

Бившият регионален министър Николай Нанков, който напусна правителството по настояване на премиера Бойко Борисов заради тежката катастрофа край Своге, отнела живота на 20 души, безпроблемно се завърна в него като зам.-министър. След оставката Нанков стана депутат от ГЕРБ, но вчера парламентът го освободи по негово искане. По-малко от час по-късно стана ясно, че Борисов е издал заповед, с която го назначава за зам.-министър в регионалното министерство.

Рокадата стана възможна, след като от поста си на зам.-министър бе освободена Малина Крумова. За нея също веднага бе намерена нова длъжност. Първо бе обявено, че влиза в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов като съветник. По-късно вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че на Крумова ще бъде възложено да оглави и сформира новата агенция за пътна безопасност. Идеята за създаването на новото държавно ведомство се появи именно след инцидента край Своге.

Гласуването на оставката на Нанков в Народното събрание не мина без разпри между управляващите и опозицията. От БСП обвиниха бившия министър, че се връща през задния вход в изпълнителната власт. И посочиха, че това прави оставката му от министерството „брутално лицемерие и гавра с морала”. „В момента върви един голям обществен бунт срещу вас заради псевдоморала, псевдополитиката, псевдореформите и кражбата на доверие на българите и той е обречен да бъде успешен”, обърна се соцдепутатът Драгомир Стойнев към управляващите.

Самият Нанков не се появи в парламента, за да даде обяснение за политическия маньовър на управляващите, както и за своите собствени мотиви да се върне в кабинета. Защитата му беше поета от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви, че парламентарната група на партията „застава твърдо зад професионалиста Николай Нанков”. И призова социалистите да подкрепят бившия министър заради неговата „експертиза”. „Той ще бъде с отворена врата към всеки един кмет, независимо от неговата политическа принадлежност”, увери Цветанов. 

Все още няма коментари

Още

Галъп: ГЕРБ дозадълбочават недоверието в изборния процес

22.02.2019

1105 16
Депутати на БСП пак вземат командировъчни

22.02.2019

1445 20
Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалира банки

21.02.2019

6267 72

Влез или се регистрирай за да коментираш

×