Медия без
политическа реклама

Галъп: 1/3 от българите са с намалени доходи заради коронавируса

Извънредните мерки на кабинета са „неприятни, но поносими“ за 82% от хората у нас

01 Апр. 2020
Илияна Кирилова

Над 1/3 от българите декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. Това показва второто проучва на "Галъп интернешънъл" за коронавируса и предприетите мерки от кабинета, проведено сред 850 души на 30 и 31 март. Първото бе миналата седмица.

36% от хората казват, че доходите им са намалели, а 23 на сто смятат, че скоро им предстои такова намаление. Около 6% от работещите заявяват, че вече са загубили работа, а още 10% казват, че това е непосредствената им перспектива. Мнозинство от 70% от работещите не смятат, че работното им място е застрашено.

Активните в икономически план възрастни са тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими, смятат от "Галъп". Като цяло обаче българите търпеливо понасят сполетелите ги ограничения и не се вижда необходимост от краткосрочни корекции на извънредния режим, с изключение на икономическата ситуация, където се струпват тъмни облаци, смятат от агенцията.

За изтеклата седмица по главните параметри на масовото съзнание в България във връзка с коронавируса няма съществена динамика. 2/3 от българите продължават да смятат, че мерките, които властта взема, са достатъчни. Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени - сега са 20%, и слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни (12%). Самите мерки са „неприятни, но поносими“ за 82% от българските граждани. Други 15% казват, че те са „вече непоносими“. Сред активното население тези числа са съответно 80% и 17%.

Действията на правителството отново се оценяват високо, както и миналата седмица. В този контекст Националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация. Тя създава ново доверие към властите. Няма промени в данните за различните състояния, в които пребивават българите. 24% казват, че пребивават в състояние на панически страх, 60% - изпитват тревога, 13% реагират спокойно, а останалите се затрудняват да отговорят.

Предишните сондажи по темата може да видите тук.

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?