Quantcast
Евродепутатите подложиха на кръстосан огън Иван Гешев | СЕГА
facebook
twitter

България

Евродепутатите подложиха на кръстосан огън Иван Гешев

Новият главен прокурор се изнерви, че трябва да дава обяснения по най-актуалните скандали у нас
1 212
 стопкадър
Според Иван Гешев евродепутатите били подведени от невярна информация, за да го питат за "Апартаментгейт" и "Недосегаемите".

Премиерата на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев в сърцето на Европа изобщо не беше триумфална. Той прекара два дни в Европейския парламент, като участва  в конференция за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка върху България и в заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Първото събитие бе по покана на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, в него участваха само българи и логично Гешев не беше притискан от неудобни въпроси за корупционните скандали у нас. За сметка на това, само ден по-късно, евродепутатите го подложиха на кръстосан огън по всички скандали у нас. 

В заседанието на комисията на 3 декември се включи и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която обяви, че за да има ефект в борбата с корупцията, трябва независима съдебна система. След нея думата за изказване бе дадена на Иван Гешев. Точно преди той да започне предварително написаната си реч обаче, Кьовеши напусна залата. Като видя това, Гешев се усмихна нервно, но смело продължи: "Не мога да скрия пред вас, че приемам тази покана и като оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати". 

Евродепутатите обаче очевидно не споделяха това негово мнение и го атакуваха с въпроси по най-актуалните скандали у нас. Румънката Рамона Стругариу от групата на "Обнови Европа" първо попита как върви разследването по "Апартаментгейт". После поиска да знае какво прави прокуратурата по статията на "Биволъ", в която се твърди, че евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев и известен български търговец на оръжия са пътували до Либия, за да преговарят с представители за задържания в Бургас заради търговски спор танкер БАДР. Според сайта Радев е заявил, че танкерът ще бъде освободен срещу 4.5 млн. евро. Заради този случай избухна международен скандал и премиерът Бойко Борисов трябваше да разговаря няколко пъти с либийския премиер. Накрая танкерът бе освободен.

Остри въпроси към Гешев отправи и ирландката Клеър Дейли, член на Европейската обединена левица. Тя го попита за делото срещу групата на "Недосегаемите". "Биволъ" публикува записи, в които се чува как Гешев се "пазари" със задържаните за източване на ДДС за 145 754 820 лв. за споразумения за по-леки присъди. "Нека чуем и затова как сте били избран за главен прокурор на фона на много бурни протести", настоя евродепутатката и заключи, че "авторитетът на заседанието се подрива" заради присъствието на Гешев.

Гешев прибягна до обичайната си тактика да отрича очевидни факти или да ги обявява за инспирирани от засегнати от неговите действия олигарси. Той цитира данни, според които само за последните 4 години са замразени активи от престъпна дейност за над 2 млрд. лв. Гешев обаче пропусна да отбележи, че тази сума вероятно касае само бившия банкер Цветан Василев и делото за фалита на КТБ, което още не е приключило дори на първа инстанция. Той се усъмни, че въпросът как е избран за главен прокурор касае европейския парламент, но все пак уточни, че това се е случило след "публична процедура без аналог в ЕС". Той е убеден, че недоволството срещу избора му е заради засегнати интереси, а освен това не било "масово".

Според Гешев във въпроса за "Недосегаемите" се възпроизвеждала информация, която е "спекулативна и дълбоко невярна". "За това дело всички хора, за които бяха събрани доказателства, постанови присъди българският съд", лаконично обясни той. За "Апартаментгейт" пък новият главен прокурор прехвърли топката на други институции. "Борбата с корупцията не е задължение само на една институция. По този случай, освен прокуратурата, работят и данъчните служби, антикорупционната комисия и др.", уточни той. Това му изказване е озадачаващо - както "Сега" вече съобщи, НАП е приключила с голяма част от проверките по "Апартаментгейт" и резултатите вече са докладвали на прокуратурата. Антикорупционната комисия също обяви резултатите от проверката си. Само прокуратурата вече осми месец не е приключила разследването. Във връзка с казуса на евродепутата Емил Радев и либийския танкер БАДР Гешев заяви единствено, че няма доказателства за извършени незаконни действия, и призова евродепутатите, ако имат такива, да ги представят.

След края на заседанието на комисията новият главен прокурор беше видимо афектиран от неудобните въпроси. Пред журналисти в ЕП Гешев се оплака от манталитета на българите: "Съжалявам, че пред Европарламента показахме някои лоши черти. Едната от тях е онагледена от вица как само около казана с българите в Ада нямало охрана, защото ако някой тръгне да излиза от него, другите го хващат и го връщат.

 

САМОДОСТАТЪЧНОСТ

Ден преди Иван Гешев да бъде атакуван с парещи въпроси от евродепутатите, той се порадва на задушевен разговор по време на конференцията, организирана от евродепутата Емил Радев в Европарламента. В компанията на главния прокурор Сотир Цацаров, вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков и представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, новият шеф на държавното обвинение изслуша предварително написаните слова колко несправедливо е България да е под мониторинг за правосъдие и вътрешен ред. Всички се обединиха около мнението, че Механизмът за сътрудничество и проверка върху България трябва да бъде премахнат.

Още

Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и "Барселонагейт"

23.06.2022

28803
Филм за клането в Сребреница спечели вота на европейската публика

09.06.2022

399
8 въпросa за сливането на университетите