Quantcast

Медия без
политическа реклама

Експерти искат да се ограничат  фирмените дарения за партиите

Сметната палата е сезирала прокуратурата заради регистрирани суми и след изборите

17 Дек. 2019ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Авторът

Невъзможно е да се запази моделът на финансиране на политическите партии в сегашното му положение, при което им е позволено да получават неограничени по размер дарения от фирми и неправителствени организации. Около това мнение се обединиха експерти, които участваха в кръгла маса на тема „Финансирането на партиите и политическият плурализъм“. В дискусията се включиха Асоциация „Прозрачност без граници“, Центърът за либерални стратегии и катедра „Политология“ на Софийския университет.

Забраната за дарения от юридически лица и досега е била заобикаляна по различни начини, споделиха анализатори. След като ГЕРБ и ДПС я премахнаха от закона обаче, става съвсем лесно за външни сили да използват политическите формации, за да пренареждат дневния ред на институциите, както и да влияят върху назначенията на висши ръководни длъжности. В крайна сметка партиите могат да се превърнат от публични в частни субекти, които работят за корпоративни интереси, смятат експертите.

Въпреки това повечето участници в дискусията бяха против възстановяването на пълната забрана за дарения от юридически лица. Като причина те изтъкнаха, че партиите у нас не се ползват от другите традиционни източници на финансиране – като членски внос и дарения от физически лица.

В същото време експертите настояват да се въведат редица законови ограничения върху спонсорството. На първо място - да се разшири кръгът на икономически субекти, които нямат право да даряват на партиите, като в него задължително бъдат включени държавните и общинските предприятия, концесионерите, изпълнителите на обществени поръчки и др. Второто важно ограничение според тях трябва да бъде въвеждането на таван на размера на даренията.

По отношение на държавните субсидии за партиите, мненията на експертите не са еднозначни. Предпочитанията като цяло се наклониха в посока на въвеждането на регресивна скала, при която субсидията намалява толкова повече, колкото се увеличава броят на гласоподавателите на дадена политическа сила. Очакванията са, че така би се предотвратило нарастването на субсидията до нецелесъобразно високи размери.

В същото време се чуха и мнения, че е необходима много по-дълбока промяна в модела на партийното финансиране, която да отчете всички негативни явления, които го съпътстват. Политологът Георги Карасимеонов посочи, че в българските условия политическите партии са клиентелистки групи, при които държавната субсидия допълва скритото финансиране, което получават от "обръчите от фирми". Рецепта за разбиването на тези схеми няма, но като начало Карасимеонов предлага да се въведат тежки санкции за финансиране от нелегални източници.

КАЗУСИ

Участници в местния вот са регистрирали дарения и след края на предизборната кампания, съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Затова одиторите сезирали прокуратурата. Не стана ясно обаче какви са очакванията им от проверката, тъй като в закона е записано кога започва кампанията, но не и кога приключва. Цветков загатна, че медиите също са отговорни за неразбориите около партийните дарения – често се срещали случаи, при които политическите сили поръчват предизборна реклама, за която обаче впоследствие не се разплащали, и така медиите де факто се превръщали в техни дарители.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?