facebook
twitter

България

Две гилдии разбиха на пух и прах поръчката за детската болница

В обявлението липсват ключови изисквания за стерилност и безопасност на помещенията, предупреждават от Камарата на архитектите и Камарата на инженерите
850
 Илияна Кирилова

Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране изпратиха остро писмо до здравния министър със забележки по обществената поръчка за изграждане на национална многопрофилна детска болница. Обявеният от Министерството на здравеопазването конкурс предвижда един изпълнител за извършване на инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор, вместо проектирането и изпълнението да бъдат разделени в обособени позиции. Мотивът на ведомството е, че поръчката е в много специфична област и съсредоточаването на трите дейности в един изпълнител е гаранция за качеството на изпълнението. Включването на повече от един изпълнител според МЗ ще изисква "сложен процес на координация от страна на възложителя и мобилизиране на голям ресурс". Стойността на поръчката е до 95.4 млн. лв. с ДДС.

Обединяването на проектиране, строителство и авторски надзор в един изпълнител - т.нар. инженеринг, от години се критикува от специалистите като порочна практика, която води до некачествено строителство. В случая обаче има и допълнителни обстоятелства, които правят този подход крайно неподходящ. В момента няма изяснена концепция и одобрен идеен проект, поради което провеждането на инженеринг е изключително рисковано, тъй като няма гаранции, че избраният участник ще предложи най-добрата концепция за реализиране на обект с голяма обществена значимост, предупреждават двете камари. Те настояват първо да се проведе конкурс за идеен проект, а впоследствие и процедура за изпълнение на строителството. Според тях сега практически не може да се извърши ясна и точна оценка на дейностите, свързани със строителството, а оттам - и избор на подходящ изпълнител.

Сериозни забележки има и към техническото задание. В него няма никакви изисквания за електрическа и ВиК инсталация, дублиращо захранване чрез генератори и т.н. Липсват и ключови изисквания за стерилност, микроклимат и пр. на помещенията. Липсата на тези изисквания съответно води и до липса на ангажимент за тяхното изпълнение, посочват двете камари. Това според тях опорочава поръчката.

Според експертите прогнозната стойност на поръчката е под себестойността на услугите по проектиране, включени в нея. Изготвянето на инвестиционния проект е оценено на около 750 000 лв. без ДДС, толкова струва и авторският надзор, а според специалистите между двете дейности не може да се поставя знак на равенство. По изчисления на камарите проектирането би следвало да е не по-малко от 4 млн. лв. без ДДС, а надзорът - минимум 2 млн. лв. без ДДС.

Камарата на архитектите вече атакува поръчката и в Комисията за защита на конкуренцията.

ПАРАМЕТРИ

Крайният срок за подаване на офертите е до 20 август. Очакванията на МЗ са през есента да бъде избран изпълнител и да започне реалното изграждане на новото здравно заведение. Срокът за изпълнението е до 42 календарни месеца от подписване на договора с избрания кандидат.  Болницата ще бъде изградена в двора на Александровска болница на мястото на недовършения от 30 г. строеж на клиника по педиатрия. Тя ще разполага с 350-400 легла, където да се разположат разпръснатите в редица болници детски отделения и специализираната болница по педиатрия.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2418 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3204 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

890 5

Коментари

Върлаам
снимка на Върлаам

Бе те в Силистра  разрушиха готова 8 етажна болница  докарана до обзавеждане,,,

Бург Гаски

Бе те разбиха цялата ни Татковина, ти за някаква си болница ревеш!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×