Медия без
политическа реклама

ДБ отново предложи коалиция на ПП - този път за местните избори

Десницата настойчиво поиска от Кирил Петков и Асен Василев да се отнесат сериозно към втория мандат за правителство

10 Ноем. 2022Обновена
Публични разговори между Продължаваме промяната и Демократична България за бюджет 2023

Публични разговори между Продължаваме промяната и Демократична България за бюджет 2023

Posted by Продължаваме Промяната on Thursday, November 10, 2022

"Демократична България" все още желае "Продължаваме промяната" за коалиционен партньор - макар че формацията на Кирил Петков и Асен Василев вече отхвърли протегнатата ръка на десницата преди последните парламентарни избори на 2 октомври.

Сега десните се надяват, че ще успеят да убедят бившите си съюзници в кабинета "Петков" да се явят заедно, с общи листи, на предстоящия вот за кметове и общински съветници през 2023 г. За това заговори съпредседателят на ДБ Христо Иванов, докато той и останалите десни лидери обдъждаха с Петков и Василев темата за държавния бюджет. Срещата се проведе по инициатива на ПП, за да могат двете формации да съгласуват позициите си по въпроса. И двете политически сили настояват за приемането на нов бюджет, вместо да се удължи действащият, както предлага служебното правителство.

В края на срещата Иванов каза, че иска да "маркира" темата за местните избори. "Може да изглежда малко встрани, но всъщност е част от политическия цикъл, който може да тласне страната напред в развитието й и да я изведе в една наистина стабилна реформаторска орбита. Нещо, което към момента е поставено под съмнение", посочи той.

След което започна да убеждава ПП, че с ДБ носят "споделена отговорност". "Трябва да дадем обща визия, обща формула, не просто за София, а за общи кандидати, които наистина да отворят вратата към бъдещето", настоя Иванов. Той сам посочи, че това е само призив, и прекрати разговора, с което спести на водачите на ПП притеснението да търсят какво да му отговорят.

ДБ ИСКА И ПРАВИТЕЛСТВО С ПП

По време на разговора десните нееднократно повдигаха и друга актуална политическа тема - за съставянето на правителство. Един след друг те настойчиво говореха, че трябва да се подходи отговорно към втория мандат - с идеята, че първият, който трябва да отиде при ГЕРБ-СДС, ще се провали, а вторият ще се падне на ПП, която трябва да разговаря с ДБ.

Десният депутат Ивайло Мирчев изтъкна, че страната трябва да спази срока за влизането в еврозоната - 1 януари 2024 г. И постави това в контекста на въпроса за правителство: "За да се спази този срок, трябва стабилно управление, промени в законите. За да се случи това нещо, трябва наистина да се отнесем зряло към втория мандат." После се включи и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. "Разчитаме сериозно да се отнесете към втория мандат, за да има правителство на реформаторските сили", обърна се той към водачите на ПП.

Петков и Василев отвърнаха, че най-напред трябва да се остави ГЕРБ-СДС да поеме отговорността си за първия мандат. "Много сериозно ще се отнесем, както, между другото, всеки път сме се отнасяли, когато идва мандат при ПП", обеща Асен Василев.

Той и колегата му държаха много повече на основната тема на срещата - приемането на бюджета. С лидерите на ДБ се разбраха, че такъв трябва да има. Иначе, както посочи Василев, ако се проведат нови избори, ще се окаже, че старият бюджет ще трябва да действа чак до средата на 2023 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата