Медия без
политическа реклама

Данъкоплатците плащат поредни 100 000 лв. заради прокуратурата

27 Септ. 2019ПЕТЯ ЙОРДАНОВА

Прокуратурата е осъдена да плати общо 100 000 лв. обезщетения на двама от оправданите по делото за кражба на танкове "Майбах", съобщи lex.bg. Решението е по дела, заведени от бившия военен Алексей Петров и германеца Матеус Майер по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), и идва 9 г. след като процесът приключи с оправдателни присъди. И двамата са искали да бъдат обезщетени с по 150 000 лв. за претърпените от шумно отразявания процес неимуществени вреди. Съдът обаче присъди на Петров обезщетение от 60 000 лв. за неимуществените вреди, както и 10 800 лв. за разноските, а Майер - 30 000 лв.

Така българският данъкоплатец ще трябва да плати на оправданите повече, отколкото са стрували танковете. Те дори не се водели на отчет като редовни, а са имали само сантиментална стойност.

Скандалните разкрития за кражбата на танкове бяха оповестени в края на 2007 г., а първоначално бившият зам.-шеф на военното поделение в Ямбол Алексей Петров и третият подсъдим по делото Томас Гмайер бяха осъдени на по 4 г. затвор, докато Матеус Майер получи условна присъда. Обвинението твърдеше, че машините са били изнасяни в чужбина заради колекционерски интерес, а двамата германци, които са музейни експерти, дошли в България с тази цел. Танковете бяха вкопани в земята немски "Панцер" IV от Втората световна война с двигатели "Майбах".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?