facebook
twitter

България

ДАНС вика училищните директори на инструктаж за тероризма

Всяко школо, детска градина и ясла трябва да имат оценка на риска и план за сигурност
4 314
 Илияна Кирилова
Всяко училище трябва да има оценка на риска, физическа охрана и други мерки за противодействие на тероризма.

Интересът на ДАНС към образователната система не само не стихва, но се разраства и на втори фронт. На 30 август Държавната агенция за национална сигурност вика директорите на всички училища в София на инструктаж за противодействие на тероризма, става ясно от съобщение на началника на РУО-София Ваня Кастрева до подчинените й. "Присъствието Ви е наложително поради важността на обсъжданите въпроси!", подчертава Кастрева.

Инструктажът ще бъде кратък - един час, като директорите са разделени на две групи - на най-малките, т.е. основни и начални училища, и на големите - т.е. средни училища, профилирани и професионални гимназии. На срещата ще бъде представен Закон за противодействие на тероризма и мерки, описани в наредба от 27 септември 2017 г. Ще бъдат дадени насоки за разработване и прилагане на мерки за противодействие на тероризма, каквито по силата на въпросната наредба са длъжни да имат разработени всички институции в предучилищното, училищното и висшето образование и детски ясли от по-ниска категория, става ясно от съобщението.

Инструктажът е регулярен - провеждан е и миналата година, припомниха си директори на столични училища. Въпросната наредба изисква всяко училище, ясла, детска градина да има план за сигурност, оценка на риска, физическа охрана и пр. В други регионални управления няма обявление за подобен инструктаж, но и голяма част от тяхната служебна кореспонденция не е публична.

Както е известно, преди дни контраразузнавателната агенция публикува проект на съвместна инструкция с МОН, по силата на която желае да получи достъп до информационните регистри на образователното ведомство "24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата" (цитатът е от инструкцията). Поисканият достъп засяга регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация; регистъра на завършилите студенти и докторанти, регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления; националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, както и информация за движението на децата и учениците.

ДАНС така и не обясни защо иска този достъп. В инструкцията пише само че е за "справочна дейност", с каквато агенцията е натоварена по силата на специалния си закон. В ролята на адвокат на агенцията принудително влезе зам.-министърът на образованието Деница Сачева, която обясни, че фондовете на МОН ще се ползват за защита на гражданите, "когато очевидно има казус, който е свързан с превенция на тероризъм, радикализация и всичко, свързано с националната сигурност". По информация на експерти по сигурност мащабът на риска е много голям, тъй като спада възрастта на вербуване на ученици, посочи Сачева, цитирайки изследване на Софтуерния форум за сигурност, според който 31% от децата контактуват с непознати.

Юристи смятат, че е недопустимо да се предоставя такъв всеобхватен и безусловен достъп до лични данни, и то на деца. Засега обаче има само твърде неясно обещание от страна на Сачева да се "прецизират" текстовете на инструкцията. В момента тече срокът за нейното обществено обсъждане.

 

Все още няма коментари

Още

Задържаният за тероризъм в Бургас не е имал намерения за България

02.07.2020

Обновена

4375 20
ДАНС още проверява Булбанк за парите на Божков

27.06.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

6901 20
Румен Радев събра шефовете на спецслужбите

25.06.2020

4777 35

Влез или се регистрирай за да коментираш

×