Quantcast
ДАНС вика училищните директори на инструктаж за тероризма | СЕГА
facebook
twitter

България

ДАНС вика училищните директори на инструктаж за тероризма

Всяко школо, детска градина и ясла трябва да имат оценка на риска и план за сигурност
4 325
 Илияна Кирилова
Всяко училище трябва да има оценка на риска, физическа охрана и други мерки за противодействие на тероризма.

Интересът на ДАНС към образователната система не само не стихва, но се разраства и на втори фронт. На 30 август Държавната агенция за национална сигурност вика директорите на всички училища в София на инструктаж за противодействие на тероризма, става ясно от съобщение на началника на РУО-София Ваня Кастрева до подчинените й. "Присъствието Ви е наложително поради важността на обсъжданите въпроси!", подчертава Кастрева.

Инструктажът ще бъде кратък - един час, като директорите са разделени на две групи - на най-малките, т.е. основни и начални училища, и на големите - т.е. средни училища, профилирани и професионални гимназии. На срещата ще бъде представен Закон за противодействие на тероризма и мерки, описани в наредба от 27 септември 2017 г. Ще бъдат дадени насоки за разработване и прилагане на мерки за противодействие на тероризма, каквито по силата на въпросната наредба са длъжни да имат разработени всички институции в предучилищното, училищното и висшето образование и детски ясли от по-ниска категория, става ясно от съобщението.

Инструктажът е регулярен - провеждан е и миналата година, припомниха си директори на столични училища. Въпросната наредба изисква всяко училище, ясла, детска градина да има план за сигурност, оценка на риска, физическа охрана и пр. В други регионални управления няма обявление за подобен инструктаж, но и голяма част от тяхната служебна кореспонденция не е публична.

Както е известно, преди дни контраразузнавателната агенция публикува проект на съвместна инструкция с МОН, по силата на която желае да получи достъп до информационните регистри на образователното ведомство "24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата" (цитатът е от инструкцията). Поисканият достъп засяга регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация; регистъра на завършилите студенти и докторанти, регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления; националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, както и информация за движението на децата и учениците.

ДАНС така и не обясни защо иска този достъп. В инструкцията пише само че е за "справочна дейност", с каквато агенцията е натоварена по силата на специалния си закон. В ролята на адвокат на агенцията принудително влезе зам.-министърът на образованието Деница Сачева, която обясни, че фондовете на МОН ще се ползват за защита на гражданите, "когато очевидно има казус, който е свързан с превенция на тероризъм, радикализация и всичко, свързано с националната сигурност". По информация на експерти по сигурност мащабът на риска е много голям, тъй като спада възрастта на вербуване на ученици, посочи Сачева, цитирайки изследване на Софтуерния форум за сигурност, според който 31% от децата контактуват с непознати.

Юристи смятат, че е недопустимо да се предоставя такъв всеобхватен и безусловен достъп до лични данни, и то на деца. Засега обаче има само твърде неясно обещание от страна на Сачева да се "прецизират" текстовете на инструкцията. В момента тече срокът за нейното обществено обсъждане.

 

Още

Всяко 5-то дете не се справя нито по български, нито по математика

27.07.2021

Екип на Сега

1236
5-те дни за екскурзии стават неотменима част от учебната година
Някои ученици са ощетени при кандидатстване във ВУЗ