facebook
twitter

България

Данаил Кирилов публично се разкая, че подкрепил машинния вот

1056
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Данаил Кирилов

В своеобразна публична изповед правосъдният министър Данаил Кирилов се разкая, че е помогнал по политически причини за прокарването на решението да има 6000 машини за гласуване на предстоящите местни избори. Съжалението си той изрази пред парламентарната правна комисия, която вчера реши на първо четене, че машинното гласуване се отменя за кметските избори наесен.

Комисията прие още, че в бъдеще машини ще има само на президентски и европейски избори. Предложението беше внесено от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ и получи подкрепата на техните депутати.

Кирилов оглавяваше правната комисия в началото на годината, когато Народното събрание одобри предложението на ГЕРБ на местния вот да има 6000 секции с устройства за гласуване. Същинската причина за тази стъпка беше желанието на управляващите да потушат напрежението, което възникна около неуспешния им опит да обезсилят преференциите. Още тогава беше ясно, че увеличаването на устройствата е временно решение, и след като получиха доклад на Централната избирателна комисия (ЦИК), оценяващ машинното гласуването като скъпо, ненадеждно и непопулярно, управляващите пристъпиха към неговата отмяна.

Пред депутатите от комисията вчера Кирилов обяви „в лично качество“, че решението на партията му преди няколко месеца е било продиктувано изцяло от желание да се угоди на опозицията. „Поемам отговорността за онова решение, което беше повече политическо, отколкото правно и чийто смисъл беше да сближи крайните позиции на мнозинството и опозицията в тогавашния момент. Но това решение не беше правилното, работещото и не следва да бъде съобразено и респективно реализирано в хоризонта на предстоящите местни избори“, обяви правосъдният министър.

ИЗНЕНАДА

Изненадващ беше отказът на ДПС да гласува с управляващите, които отначало обявиха, че разполагат с подкрепата на движението. От партията на Ахмед Доган настояха да бъдат закупени машини, а в закона да се запише коя фирма ще изготви софтуера за устройствата, както и кой държавен орган ще ги тества, сертифицира и одитира. В същото време двусмислено подметнаха, че ако държавата не се намеси в организацията на машинното гласуване наесен, употребата на 6000 устройства щяла да доведе до катастрофа.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ иска промяна в Закона за радиото и телевизията

22.09.2019

1691 8
В Пловдив се появи съмнение, че ГЕРБ нарочно ще загуби кметския мач

20.09.2019

2875 17
Предизборната социология - наука с елементи на лъжа

19.09.2019

Диян Божидаров

3800 5

Коментари

vvatkov

   Egati държавата, дето тоя ѝ е правосъден министър!

Доц.Трътлев

То да е само правосъдния, ами .....

дядо яга

Този индивид, курдисан на министерски пост, именно защото  е готов да се разкае за всичко,което горещо е защитавал, да кажем...по съвест....докато не му кажат да пее обратното.....И той,братя, вече го пее...Безсмислено е да очаквате от помияр да бъде лъв...той, даже и да го облекат като лъв,си е помияр...той ТОВА работи..Ако му кажат да падне и да ближе ,ще го направи.....За справка-клипа,когато разбира че ще е министър...Така се втурна да целува ръка,че само бързата реакция на Борисов да си издърпа ръката ги спаси от вечен резил

Влез или се регистрирай за да коментираш

×