Quantcast
ЦИК разкри публично хардуера на машината за гласуване | СЕГА
facebook
twitter

България

ЦИК разкри публично хардуера на машината за гласуване

Не е толкова лесно да се въздейства върху устройството, твърди говорителят на комисията Росица Матева
1 227
Пресконференция на ЦИК

Пресконференция на Централната избирателна комисия (ЦИК)

Posted by БНР - Българско национално радио on Wednesday, September 14, 2022

В опит да покаже прозрачност Централната избирателна комисия (ЦИК) днес направи демонстрация на отделните компоненти на машината за гласуване. Това беше само частично, тъй като по-голямата част от устройството е фабрично затворено. Изборните комисари можеха да покажат само няколкото отделения, които са предвидени за работа по време на изборите (на видеозаписа демонстрацията започва от 15-тата минута - бел.ред.).

Дори тази непълна демонстрация е крайно закъсняла. Машините се използват като основен метод на гласуване от миналата година насам. От ЦИК обаче сега са решили, че е време да опитат да разсеят съмненията за манипулиране на устройствата, които някои политически сили умишлено раздухват и досега.

Първо отвориха отделението за хартията. То е запечатано с пломба с уникален индивидуален номер. Секционната избирателна комисия (СИК) може сама да подмени хартията или, при нужда, да повика техник. При всички случаи, отделението трябва да бъде запечатано отново с друга пломба.

Останалите отделения също са пломбирани. Второто отделение е предвидено за захранването, а третото – за акумулаторна батерия. Има и отделение за флашките, на които се съхранява информацията от гласуването. Те са две – основна и резервна. Машината не може да работи, ако е само една. Изваждат се след края на изборния ден, когато се разпечатва и протокола с резултатите, и се запечатват в отделни пликове. Резервната се ползва само в случай, че с основната има проблем.

Членовете на ЦИК и техническите лица, които им помагаха на днешната демонстрация, бяха категорични, че няма начин по време на изборния процес да се подменят които и да било части от машините, включително и флашките. „Не е толкова лесно откъдето и да било да се въздейства върху машината”, обобщи говорителят на комисията Росица Матева.

Би трябвало обаче ЦИК да покаже и как осигурява сигурността на машините преди изборния ден. Макар и под охраната на МВР, устройствата и досега се съхраняват в частен склад.

КАНДИДАТИ

5033 са претендентите за 240-те депутатски места, като 1576 от тях са жени, съобщиха от комисията. Това са средно по 21 кандидати за място.

Още

ПП и ДБ алармираха за готвени манипулации на следващите избори

02.12.2022

Обновена

421
Заради ГЕРБ ще се гласува с два вида хартиени бюлетини

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

9298
БСП прибегна до компромати в битката за хартиените бюлетини

26.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

8740