Медия без
политическа реклама

"Български пощи" са пред ефективна стачка

Това би могло да преустанови услугите в станциите и раздаването на пенсиите

20 Яну. 2023
Снимка: Архив

Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ обяви, че започва процедура за стартиране на ефективни стачни действия в "Български пощи" ЕАД. Ако се стигне до стачка, това означава преустановяване на работата на пощенските станции и предоставяните услуги. Освен обработката на пратки, в пощенските клонове се изплащат пенсии, обработват се битови сметки, данъци, парични преводи и т.н.

На 20 декември работниците и служителите в дружеството обявиха началото на символични протестни действия с носенето на ленти "Аз протестирам", припомнят от КНСБ. На Общо събрание на 19 януари 2023 г. федерацията е избрала стачен комитет, който да започне процедура съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Предстоят разговори с Федерация "Съобщения" към КТ "Подкрепа" за съвместни действия.

Причина за недоволството е ниското заплащане на работниците и служителите в "Български пощи" и условията на труд в дружеството. Възнагражденията към момента са между 712 и 849 лв. и то след актуализация през юни 2022 г. От 1 януари минималната заплата за страната е повишена от 710 на 780 лв.

Пощите са един от няколко сектора, които в последните месеци са в стачна готовност, след като години наред не са проявявали социално напрежение.

 

Ключови думи:

Български пощи, стачка

Още по темата