Quantcast

Медия без
политическа реклама

България се моли на Гърция за охрана на въздушното пространство

Искането на София е било обсъдено на среща на Алианса и на дипломатическо ниво

08 Юни 2023

България е поискала гръцки военни самолети да охраняват въздушното й пространство, твърди изданието "Катимерини", циирано от БНР

В публикацията се отбелязва, че България е четвъртата балканска страна, която желае гръцката авиация да охранява небето й.

В обширен репортаж гръцкото издание "Катимерини" съобщава за преговори в рамките на НАТО между София и Атина за охрана на българското въздушно пространство за три месеца. 

Искането на София е било обсъдено на среща на Алианса и на дипломатическо ниво, съобщава изданието, като се позовава на източник от централата на НАТО.

Все още няма яснота с коя държава ще си партнира България за съвместна охрана на родното небе или т. нар. еър полисинг" от началото на месец юни.

 

Военните самолети на Българи са ограничен брой и капацитетът им не може да покрие всички изисквания за охрана, особено в период на война в Украйна, според гръцките коментари.

Едва през 2025 г. се очаква България да получи първия от поръчаните нови самолети, се отбелязва в публикацията.

Подчертано е, че искането на София утвърждава за пореден път отличните отношения между двете страни, доказани и от съвместните енергийни проекти.

След Албания, Черна гора и Северна Македония България е четвъртата страна, която отправя иск гръцки самолети да охраняват въздушното й пространство. 

Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза "Граф Игнатиево" като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от НАТО, предаде БНР.

"Сега" припомня:

На няколко пъти през последните години в България имаше еър полисинг, при който български самолеи бяха подпогани от самолети на натовски страни. Последователно в охраната участваха изтребители на Италия, Испания, Нидерландия, САЩ. Тази нужда стана още по-голяма, когато  започнаха проблемите около поддържането на МиГ-29, а в същото време се оказа, че ще се чака по-дълго време за новите  F-16. 

Още по темата