facebook
twitter

България

БСП сезира Конституционния съд за цензурата на медиите

83
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Елена Йончева и още четирима депутати от левицата внесоха жалбата в КС.

Парламентарната група на левицата сезира Конституционния съд (КС) заради поправки в Закона за личните данни. Според говорителя й Елена Йончева измененията създават условия за цензура и автоцензура в журналистиката. Йончева заяви още, че "свободата на медиите в България е на дъното на всички класации, но въпреки всичко българската журналистика остава основният гарант за свободата в страната".

Приетите от управляващите в края на януари промени вече позволяват на държавната Комисия за защита на личните данни (КЗЛД) да налага солени глоби на медиите, ако реши, че нарушават редица критерии за опазване на личните данни. Депутатите одобриха предложенията на кабинета напук на съпротивата на медиите и неправителствените организации, защитаващи свободата на словото.

Като предлог за промените послужи необходимостта да се синхронизира българското законодателство с Общия регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR). В еврорегламента обаче изрично е вписано, че журналистите, писателите и учените са изключение и рестрикциите не важат за тях.

След приемането на промените президентът Румен Радев наложи вето върху тях. Тогава той определи текстовете като свръхрегулация, ограничаваща свободата на изразяване. Мнозинството обаче отхвърли ветото, а депутатите от БСП не гласуваха, тъй като бойкотират работата на парламента. 

КС е последната инстанция, която може да спре произвола срещу медиите.

Все още няма коментари

Още

БСП остана сама в предложението си за държавна субсидия от 5 лв. за глас

19.06.2019

Таня Петкова

480
ВАС няма да сезира КС за Карадайъ и Пеевски

13.06.2019

Таня Петкова

93 2
Иван Голунов е на свобода, но това не решава проблемите

Влез или се регистрирай за да коментираш

×