Медия без
политическа реклама

БАБХ обяви всички храни в търговската мрежа за безопасни

18 Апр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Извънредни проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) текат в цялата страна. Те са във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден, както и заради пандемията от коронавирус. Под строго наблюдение са търговските обекти, складовата мрежа и производствените предприятия, предаде "Нова телевизия".

От началото на кризата БАБХ извършва засилени проверки върху търговията с храни. Разработени са и указания към бизнес операторите, с които те да прилагат мерките на националния оперативен щаб. "При 4000 проверки са констатирани несъответствия, по които са издадени 149 предписания и са съставени 30 акта", информира Кремена Стоева от дирекция "Контрол по храните" в БАБХ.

В някои хранителни вериги са установени продукти с изтекъл срок на годност, каза Стоева. "Това са храни от животински и неживотински произход, предлагани в търговската мрежа. Общото им количество е 586 килограма. Всички те са насочени за унищожаване", допълни тя.

БАБХ контролира вноса на пресни плодове и зеленчуци. Под наблюдението на експертите са агнешкото месо и яйцата. "Установени са над 20 тона плодове и зеленчуци с наличие на пестициди, които са насочени за унищожаване", добави още Стоева.

Експертът посочи още, че потребителите могат да бъдат спокойни, че всички храни в търговската мрежа са безопасни.

"В тази връзка са засилените проверки на традиционните храни, пристигащи от трети страни или от вътреобщностната търговия на ЕС. Взимат се проби от всички, влизащи в страната яйца. Към момента няма установени несъответствия по отношение наличие на яйца със салмонела или агнешко месо с отклонения", успокои Кремена Стоева.

Ключови думи:

БАБХ, Великден, Гергьовден

Още по темата