facebook
twitter

България

АЕЖ призова Борисов да озапти министрите и съпартийците си

Апелът е заради заплахи на Владислав Горанов и саморазправа с водеща във Варна
1 048
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Владислав Горанов да се извини или да подаде оставка заради репликата към журналистка, че "ще им спре парите".

Премиерът Бойко Борисов да поеме ангажимент, че подчинените му в кабинета и съпартийците му в ГЕРБ ще спрат да оказват натиск върху журналисти и че лично той няма да толерира подобно отношение. За това призовава българският офис на Асоциацията на европейските журналисти. От АЕЖ посочват няколко случая от последните дни, които преминаха всякакви граници.

В петък министърът на финансите Владислав Горанов се държа арогантно с журналистката от БСТВ (телевизията на БСП) Нора Стоичкова. Попитан той ли е автор на идеята за орязване на болничните, Горанов заплаши Стоичкова, че "ще им спре парите", освен това обяви, че не журналистите, а той ще определя по кои въпроси ще се говори. „Най-малкото, което Горанов дължи за тези две реплики, е извинение. Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат управляващите и който ги е разглезил до такава степен, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в плановете им“, коментират от АЕЖ. И посочват, че заплахата за спиране на парите е директен опит за цензура и е абсолютно недопустима. Организацията припомня, че подобна заплаха отправи към в. "Сега" и премиерът Бойко Борисов. "Окарикатуряват ме, но и аз ги наблюдавам", заяви Борисов миналата седмица, очевидно визирайки художника на "Сега" Христо Комарницки. След втория тур на местните избори той отказа да отговаря на журналистически въпроси, подразнен от Петя Владимирова от "Дневник". След първия тур пък бойкотира Би Ти Ви заради критични материали за ремонтите в София.

От асоциацията посочват и бруталния натиск, на който бе подложена варненската журналистка Елена Кирова. Кирова бе принудена да напусне тв „Черно море“ заради интервю с кмета Иван Портних, поръчано от "България он Еър". Самата Кирова смята, че е "прегрешила", като е питала Портних относно публикации в израелски медии, според които негово служебно посещение в Хайфа е било прекратено след скандал, свързан с употреба на алкохол и непристойно поведение. Вторият неудобен въпрос бил за прословутия бул. “Васил Левски” в морската столица. След завръщането си от срещата с Портних Кирова е наказана, което я принудило да напусне. „Случилото се е потресаващо и е показателно за условията, в които работят регионалните журналисти“, коментира АЕЖ. От сдружението призовават „България он Еър“ да публикува интервюто в неговата цялост. „Изборите минаха, но обществото има интерес да научи защо тя е изгубила работата си“, посочват оттам.

Журналистите искат Борисов да вземе отношение и по повод обиден коментар във Фейсбук на Марица Гърдева, общински съветник от ГЕРБ във Варна. „Не е достатъчно, че Гърдева е изтрила коментара си, който гласи: „Журналистиката е професия почти толкова древна, като…. С няколко думи това е втората най-древна професия“, заявяват от АЕЖ. Гърдева най-вероятно ще оглави комисията по култура и духовно развитие в местния общински съвет, т.е. ще отговаря за медиите, което според европейската асоциация е недопустимо, ако не се извини публично.

ПРИЗИВ

„Тези сюжети говорят за политико-олигархичния модел, който сериозно застрашава свободата на словото в България. Едри бизнесмени, които са собственици на медии, репресират служителите си, когато последните си позволят дори на пръв поглед невинни отклонения от политиката да не се задават критични въпроси на “наши хора”, а медийната машина да се използва само за разправа с опоненти“, коментират още от АЕЖ. И призовават за публичен ангажимент на премиера Борисов, че натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и че той няма да толерира арогантно отношение към журналисти. 

(още по темата - на 14-а стр.)

Все още няма коментари

Още

Караянчева: Протестират и се прибират с метрото. Хо̀ди пеша, бе!

26.09.2020

9510 58
Фракцията ПИСАТЕЛИ-ГЕРБ започва битова сага за Прекрасната госпожа

25.09.2020

Г-н БАЛЕВ

19256 12
Христо Иванов: ГЕРБ не е годен субект за коалиране

25.09.2020

Обновена

3737 92

Влез или се регистрирай за да коментираш