Медия без
политическа реклама

40% от аптеките още не работят с новите кодове за лекарства

Илияна Кирилова

На 9 август изтича шестмесечният гратисен период аптеките да се свържат с т.нар. система за верификация, а до момента 40% от тях още не са го направили, каза пред БНР Деян Денев, председател на Българската организация за верификация на лекарствата. Още през февруари в целия ЕС влезе в сила нова система за кодиране на опаковките медикаменти, които се продават с рецепта. Целта й е да се ограничи разпространението на фалшиви лекарства и всеки препарат има уникален код, който се поставя от производителите и се сканира от търговците и на едро, и на дребно. Ако кодът не е сканиран в системата, лекарството не може да бъде продадено. Промяната обаче предизвика недоволство сред аптеките у нас, тъй като изисква допълнителни инвестиции, и беше даден гратисен период.

"Последните седмици има по-интензивен процес на свързване на аптеки, и не само свързаните аптеки проверяват много повече опаковки, отколкото досега, но за съжаление, голям е процентът все още, който остава от несвързани аптеки. Надяваме се, тъй като все пак е летен период, по-трудно се правят сериозни промени, септември месец това да бъде окончателно преодоляно", каза Денев. 

Последните данни на МЗ пък са, че близо 2200 аптеки са свързани към системата, което е 95% от аптеките, които работят със здравната каса, и близо 65% от всички.

 

КОНТРА

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеките Николай Костов не всички аптеки в България ще успеят да внедрят системата за проследяване за фалшифициране на лекарства. "Има много малки аптеки, на които им е непосилно, а и няма никакъв смисъл да го правят, защото те просто имат съвсем символични доходи. Те работят сами в аптека, съвсем различна организация имат, но са важни от социална гледна точка. Има и такива, които вече затвориха. Чак като почнат да ги глобяват, проверяват, най-вероятно и тогава ще затворят някои от тях. Борим се да има аптеки в малките населени места, но от друга страна, ги унищожаваме с някакви подобни актове", коментира той пред БНР.

 

Още по темата