facebook
twitter

България

4 фарма компании съдят здравната каса

230
 Илияна Кирилова

Четири американски фармацевтични компании ще обжалват пред съда договорите си със здравната каса, тъй като според тях тя нарушава принципа на конкуренцията. Това става ясно от стенограмата от заседание на Надзорния съвет на касата.

Тази година здравната каса плаща на производители на медикаменти по нов начин. Освен че както и преди те са длъжни да дават отстъпки, вече трябва да връщат пари в НЗОК, ако се надвиши бюджетът в някое от перата за лекарства - за домашно лечение, за протоколи и за онкология. Бюджетът пък е определен спрямо плащанията през 2018 г., плюс заложен известен ръст. В случай на преразход касата иска обратно средства от компаниите, чиито продукти са с повишен спрямо заложеното разход. "Имахме среща с представители на генеричните и иновативните компании. Те подкрепиха принципа на разпределение на бюджета за лекарства в трите групи, съответно – за домашно лечение, за лечение по протоколи и за онкологично лечение. Сега създаваме организация за преговори с всяка една от фирмите за договаряне на отстъпките", обяснява шефът на надзора Жени Начева. "Всички ще подпишат, като няколко американски компании ще жалят. До момента са четири. Ще подпишат, но ще жалят, защото нарушаваме принципа на конкуренцията“, допълва управителят на касата Дечо Дечев. Другата причина за съдебната жалба била, че никой не им давал гаранция, че през 2020 г. в бюджета ще има ръст.

 

ГОРДОСТ

Резултатът от договорените от НЗОК по-ниски цени за медицински изделия е, че се плащат по-големи количества изделия срещу много по-малко средства, обявява Жени Начева. "Тук взимаме реализирания обем брой изделия през 2018 г., умножаваме ги по цените за 2019 г. и излиза, че бихме платили с 5.5 млн. лв. по-малко за пет месеца“, допълва Дечо Дечев. „За пръв път тази година определена група медицински изделия ще се заплаща не на болници, а на доставчик. Всичките, които се плащат на доставчик, се покриват от касата на 100%, т.е. там не може да има доплащане от пациента. И на практика в тези групи изделия се постигнаха по-ниските цени“, припомня той. Досега болниците договаряха сами изделията, касата им плащаше определена сума, а евентуалната разлика в цената се поемаше от пациента.

Ключови думи:

НЗОК, лекарства
Все още няма коментари

Още

5 неудобни въпроса за цените на лекарствата

23.01.2020

4164
БЛС се чуди защо касата не е сигнализирала за скъпите лекарства

20.01.2020

654
Частните болници: Обществените поръчки не са панацея

19.01.2020

6053 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×