facebook
twitter

България

3 хиляди първолаци по-малко влизат в училищата наесен

В столицата ще има паралелки по 29 деца
309
Снимка: Архив

57 190 ученици, или с около 3 хиляди по-малко от м.г., се очаква да прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември. Това показват данни на просветното министерство в началото на тазгодишната кампания 2019/20 г. за прием в първи клас. Вчера тя стартира в столицата, където се очакват 12 хиляди първолаци - почти толкова, колкото бе броят им и през м.г. В другите големи градове като Бургас и Варна подаването на документите започва след месец.

159 са общинските училища с прием в първи клас, съобщиха от Регионалното управление на образованието. "В тях има места за всички 12 хиляди първокласници", успокоиха оттам. Всяка година обаче има недоволни родители, тъй като традиционно напливът е най-голям за десетина училища, където шансовете за влизане са доста ограничени.

Повечето от столичните школа вече са обявили на сайтовете си броя на паралелките и учениците, които смятат да приемат. 107-о ОУ "Хан Крум" смята да приеме 70 деца в 3 паралелки. В 51-во СУ "Елисавета Багряна" очакват 96 ученици в 4 паралелки (по 24 деца в клас), също както и в 133-то СУ "А.С. Пушкин". В 73-то училище с преподаване на чужди езици "Вл. Граматик" са планирали също 4 паралелки, но с по 22 деца.

119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" пък е обявило прием за 5 паралелки от по 29 ученици, за да се отговори на големия обществен интерес. По принцип в клас може да има най-много 22-ма ученици в първи клас. С решение на директора и съгласувано с общината броят им може да се увеличи с 10%, т.е. до 24 деца. "В училищата, за които има огромен брой желаещи, броят може да се завиши и над 24, но вече с решение на министъра", обясниха от РУО-София. "Правим го, за да намалим социалното напрежение от страна на родителите", обясни директорът на 119-о СУ Диян Стаматов. В района на школото т.г. попадат около 500 деца.

Отново важи принципът на уседналост - с най-голям шанс да бъдат приети в желаното училище са децата от т.нар. първа група - т.е. тези, чийто постоянен или настоящ адрес е в прилежащия район на школото и той не е променян през последните 3 г. Като нов критерий за 2019/20 г. е предвидено предимство за децата, които имат брат или сестра до 12-годишна възраст, учащи в желаното училище - те получават същия брой точки като учениците от първа група. Във втора група попадат децата с адресна регистрация в района на школото между 1 и 3 г., а в трета група - тези, които са сменили адреса си през последната 1 г. от датата на кандидатстване. В последната четвърта група са децата, чийто адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление. Ако броят на децата е по-голям от местата, се прилагат допълнителни критерии - деца с трайни увреждания над 50% или такива с един или двама починали родители получават по 6 т., други деца в школото над 12 г., както и завършването на подготвителна група в училището, носят по 4 т., дете от семейство с над 2 деца - 5 т., и т.н.

Родителите в столицата могат да подават документи до 15 май.

СТРАНАТА

В Пловдив също от вчера могат да се подават заявления за записване в първи клас, като крайният срок е 3 юни, но ако родителят иска да подаде директно в училището документи, трябва да го направи до 31 май. В Бургас заявленията за прием в първи клас се подават от 13 до 23 май. Във Варна кандидатстването започва на 28 май и продължава до 1 юни. В Стара Загора електронната система за регистрация на заявления ще бъде отворена на 20 май, а крайният срок - до 31 май.

Ключови думи:

МОН, прием, първи клас
Все още няма коментари

Още

ДАНС вика училищните директори на инструктаж за тероризма

21.08.2019

Йоана Петрова

3203
Учителите няма да обикалят всеки ден отсъстващите деца
Националният военен университет обяви допълнителен прием

17.08.2019

1334 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×