Quantcast

Медия без
политическа реклама

3 хиляди първолаци по-малко влизат в училищата наесен

В столицата ще има паралелки по 29 деца

Снимка: Архив

57 190 ученици, или с около 3 хиляди по-малко от м.г., се очаква да прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември. Това показват данни на просветното министерство в началото на тазгодишната кампания 2019/20 г. за прием в първи клас. Вчера тя стартира в столицата, където се очакват 12 хиляди първолаци - почти толкова, колкото бе броят им и през м.г. В другите големи градове като Бургас и Варна подаването на документите започва след месец.

159 са общинските училища с прием в първи клас, съобщиха от Регионалното управление на образованието. "В тях има места за всички 12 хиляди първокласници", успокоиха оттам. Всяка година обаче има недоволни родители, тъй като традиционно напливът е най-голям за десетина училища, където шансовете за влизане са доста ограничени.

Повечето от столичните школа вече са обявили на сайтовете си броя на паралелките и учениците, които смятат да приемат. 107-о ОУ "Хан Крум" смята да приеме 70 деца в 3 паралелки. В 51-во СУ "Елисавета Багряна" очакват 96 ученици в 4 паралелки (по 24 деца в клас), също както и в 133-то СУ "А.С. Пушкин". В 73-то училище с преподаване на чужди езици "Вл. Граматик" са планирали също 4 паралелки, но с по 22 деца.

119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" пък е обявило прием за 5 паралелки от по 29 ученици, за да се отговори на големия обществен интерес. По принцип в клас може да има най-много 22-ма ученици в първи клас. С решение на директора и съгласувано с общината броят им може да се увеличи с 10%, т.е. до 24 деца. "В училищата, за които има огромен брой желаещи, броят може да се завиши и над 24, но вече с решение на министъра", обясниха от РУО-София. "Правим го, за да намалим социалното напрежение от страна на родителите", обясни директорът на 119-о СУ Диян Стаматов. В района на школото т.г. попадат около 500 деца.

Отново важи принципът на уседналост - с най-голям шанс да бъдат приети в желаното училище са децата от т.нар. първа група - т.е. тези, чийто постоянен или настоящ адрес е в прилежащия район на школото и той не е променян през последните 3 г. Като нов критерий за 2019/20 г. е предвидено предимство за децата, които имат брат или сестра до 12-годишна възраст, учащи в желаното училище - те получават същия брой точки като учениците от първа група. Във втора група попадат децата с адресна регистрация в района на школото между 1 и 3 г., а в трета група - тези, които са сменили адреса си през последната 1 г. от датата на кандидатстване. В последната четвърта група са децата, чийто адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление. Ако броят на децата е по-голям от местата, се прилагат допълнителни критерии - деца с трайни увреждания над 50% или такива с един или двама починали родители получават по 6 т., други деца в школото над 12 г., както и завършването на подготвителна група в училището, носят по 4 т., дете от семейство с над 2 деца - 5 т., и т.н.

Родителите в столицата могат да подават документи до 15 май.

СТРАНАТА

В Пловдив също от вчера могат да се подават заявления за записване в първи клас, като крайният срок е 3 юни, но ако родителят иска да подаде директно в училището документи, трябва да го направи до 31 май. В Бургас заявленията за прием в първи клас се подават от 13 до 23 май. Във Варна кандидатстването започва на 28 май и продължава до 1 юни. В Стара Загора електронната система за регистрация на заявления ще бъде отворена на 20 май, а крайният срок - до 31 май.

Ключови думи:

МОН, прием, първи клас

Още по темата